Slutfestat i Edsbergs slott

Den blå salongen på Edsbergs slott inreddes på 1800-talet. De gula möblerna är tillsammans värda cirka 300 000 kronor.
Den blå salongen på Edsbergs slott inreddes på 1800-talet. De gula möblerna är tillsammans värda cirka 300 000 kronor.
Karl IX, Gustav II Adolf, Karl XII och Drottning Kristina pryder en vägg.  Den nuvarande slottsbyggnaden byggdes 1760 och ägdes under lång tid av landshövdingefamiljen Rudbeck.  Åtråvärda lejon. Flera av dessa möbelutsmyckningar har stulits.
Karl IX, Gustav II Adolf, Karl XII och Drottning Kristina pryder en vägg. Den nuvarande slottsbyggnaden byggdes 1760 och ägdes under lång tid av landshövdingefamiljen Rudbeck. Åtråvärda lejon. Flera av dessa möbelutsmyckningar har stulits.
Stölder och mosad korv bakom elementen inne på Edsbergs slott blev droppen.

Nu hyrs paradvåningen inte längre ut för privatfester. Vill man komma in i slottet i framtiden får man följa med på en guidad visning.

I slutet av 1700-talet spelade herrskapsfolket schack, umgicks och broderade på Edsbergs slott. Landshövdingen och gårdsägaren Thure Gustaf Rudbeck och hans fru bodde i paradvåningen och hade skilda sovrum i varsin ände.

Drygt 200 år senare, på 2000-talet får de invånare som har råd hyra paradvåningen för bröllopsmiddagar, 50-årsfester och liknande. Men flera fester har gått överstyr.

Dyra 1800-talsspeglar har sparkats sönder, festprissar har hoppat upp och ner i fönsterkarmar-na och några tar sig olovligen upp på vinden, där övergivna champagneglas och fimpar senare hittas på trägolvet.

Några förgyllda lejon, som använts som utsmyckning på gamla möbler värda flera hundra tusen kronor, stjäls.

Till det värsta hör folk som mosat varmkorv med bröd bakom elementen. Väldigt berusade människor har kunnat hålla till här utan vakt, säger Olof Svanberg, kommunantikvarie i Sollentuna.

Nu är det helt enkelt slutfestat för privatpersoner på Edsbergs slott. I framtiden ska politikerna bjuda dit gäster och evenemang som stipendieutdelningar och vigslar kan fortfarande hållas där.

Olof Svanberg betonar att slottet, trots att det är slut på festandet, ska bli mer tillgänglighet för allmänheten i framtiden.

– Det ska bli lättare att ta del av miljön här. I år hade vi guidade visningar för andra sommaren i rad. I fortsättningen kan man tänka sig att det också blir föreläsningar, litteraturaftnar och andra temakvällar här, berättar han.

Det finns inte mycket dokumenterat från tiden på Edsbergs slott, då släkten Rudbeck precis köpt gården. Men dagböcker från författaren Malla Silfverstolpe, som växte upp på slottet i slutet av 1700-talet, berättar om en tid när tjänstefolket fick vara med på både fester och gudstjänster då och då i den stora salen. Familjen Rudbeck var inte så rik att de kunde låta tjänstefolket göra allt jobb.

Kvinnorna i familjen deltog i arbetet, som att rensa lingon här på golvet i blå salongen.

– Men de lagade inte mat själva, säger Olof Svanberg.