Slutparkerat för turistbussarna

Snart kan det bli färre turistbussar i innerstan.

Staden vill ta bort gräddfilen som gjort att bussarna kunnat parkera gratis och där det är p-förbud.

Mitt i har tidigare skrivit om de många turistbussar som parkerar på publika ställen som utanför Stadshuset eller kungliga slottet. Turistbussarna har, särskilt i Gamla stan, irriterat vissa och också orsakat problem i den ganska intensiva trafiken

Men snart kan turistbussarna bli färre. Det inte många vet är att det just nu är tillåtet för tung trafik som lastbilar och bussar att parkera i 30 minuter på platser som har parkeringsförbud. Det är också gratis för bussarna att parkera på uppritade p-platser.

Det är de här särrättigheterna som stockholmspolitikerna nu vill ta bort. P-förbudet ska gälla bussar precis som alla andra fordon. Bussarna ska också få betala p-avgift.

– Det här är ett undantag från lagen som har gjort det möjligt för bussar att parkera på parkeringsförbud. Det infördes i slutet på 70-talet eftersom att det fanns ett behov av det då. Men vi har ingen möjlighet att ha kvar det i dagens trafiksituation, säger Erik Johansson på trafikkontoret.

Beslutet om de förändrade reglerna väntas tas av kommunfullmäktige när stadens nya parkeringsplan ska klubbas i juni nästa år.