Snart är det slutrökt på Södermalms uteserveringar

Felicia Larsson
Felicia Andersson, 18, tycker att det är fel väg att gå att lagstifta bort rökningen.
Hör upp rökare: Passa på att ta ett sista bloss uteserveringarna.
Den första juli börjar det nya rökförbudet gälla – med angiveri, rökfria gator och entrévakter som möjliga konsekvenser.

Att dricka rosevin och kedjeröka på en uteservering i solen är enligt vissa det finaste vi har i det här landet. Men snart blir det inget mer med det.

Från och med den 1 juli 2019 börjar det nya rökförbudet att gälla.

Det innebär att man inte längre får blossa på vissa allmänna platser. Bland annat rör det sig om lekplatser, tågperronger, busshållplatser, idrottsplatser och uteserveringar.

Felicia Larsson

Bättre att tydligare informera, än att lagstifta, säger Felicia Larsson. Foto: Lisa Bonnichsen

På Snaps uteservering sitter Felicia Larsson, 18, som bor på Söder och njuter av sol, vin och cigg. Hon gillar inte den nya lagen.

– Den är inte bra, det känns överdrivet. Jag skulle hellre vilja att man kunde sätta upp fler lappar som bättre beskriver var man får och inte får röka. Men inte en lag.

Hur ska du göra i sommar?

– Jag kommer inte att sluta röka, så jag får väl ställa mig utanför uteserveringarna istället.

Kroggäster uppmanas anmäla varandra

För krögare innebär rökförbudet att de måste ta bort askkoppar och informera gäster. De måste också se till så att gäster inte ställer sig precis vid krogentrén och röker.

Länsstyrelsen vägleder just nu landets kommuner. Och redan har man stött på svårigheter.

– Det finns så många krogar och så få inspektörer. Vi måste helt enkelt ha hjälp av allmänheten. Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka, säger Suzanne Bengtsson på Länsstyrelsen till SVT.

Rökfria entréer – ägarens ansvar

Även allmänna entréer, till exempel i butiker, blir rökfria. Ansvaret för att förbudet efterlevs kommer att ligga på ägaren till entrén. Om det visar sig att entréägaren inte lever upp till kraven kan kommunen be om skärpning, ett så kallat föreläggande. Om inget händer då kan det bli vite, alltså en slags böter.

Kan innebära rökfria gator

I praktiken kan det här innebära att krogtäta gators trottoarer kan bli mer eller mindre helt rökfria, skriver Stockholm Direkt.

Suzanne Bengtsson på länsstyrelsen säger att den röksugne på till exempel Folkungagatan i Stockholm kommer att få gå långt för att ta ett bloss. Hon tror dock att de initiala problemen med detta kommer att försvinna med tiden.

– Det är inte så många som röker längre. De flesta feströker och det kommer minska då det blir så här jobbigt, säger hon till tidningen.