Slutspurt för Albyprotest

Emma Dominguez samlar röster i tunnelbanan. Gustavo Zárate skriver på. Han berättar att han är emot en utförsäljning.
Emma Dominguez samlar röster i tunnelbanan. Gustavo Zárate skriver på. Han berättar att han är emot en utförsäljning.
Om några veckor måste protestgruppen Alby är inte till salu ha de 6 000 underskrifter som krävs för en folkomröstning.

– Politikerna sviker ett helt område om de inte lyssnar på oss då, säger Emma Dominguez.

Alby är inte till salu har snart 6 000 personer i ryggen. Men de har fått kämpa i motvind, de har bland annat inte fått samla namn i kommunens bibliotek.

– Men vi fortsätter på torget tills vi har över 6 000, säger Emma Dominguez, en av de drivande bakom Alby är inte till salu, som nu är en del av förortsrörelsen Megafonen.

Gruppen protesterar mot att Botkyrka kommun vill sälja en del av allmännyttan. Botkyrkabyggen har fått i uppdrag av kommunfullmäktige att pröva en försäljning av 1 300 hyresrätter på Albyberget.

Kommunen menar att en försäljning av en del lägenheter är nödvändlig för att ha råd med kommande upprustningar.

Men många är kritiska. Hyresgästföreningen och Ung vänster har hjälpt till med namninsamlingen. Nooshi Dadgostar (V), ­ledamot i Botkyrkabyggens styrelse, har pekat på att en försäljning är en kortsiktig lösning som visserligen skulle generera pengar till bolaget, men att kommunen skulle tjäna mer på att behålla lägenheterna.

På 1990-talet sålde Botkyrkabyggen 780 lägenheter i Fittja till en privat värd. Det resulterade i flera ägarbyten, höjda hyror och dåligt underhåll. Kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren (S) menar att kommunen inte kommer att göra om samma misstag den här gången.

– Vi kommer att vara måna om att köparen är seriös och långsiktig, säger hon.

Kraven som ställs är att köparen ska bidra till en hållbar och miljömässig utveckling samt ta socialt ansvar. Megafonen Norra Botkyrka ifrågasätter dock om de kraven kan garanteras.

– Om de är seriösa med kraven så borde det finnas ett juridiskt kontrakt som binder köparen till att ta ansvar. Något sådant finns inte. I dag är det bara tomma ord, säger Emma Dominguez.

Senast i början av maj måste Megafonen Norra Botkyrka ha 6 000 underskrifter för att frågan om folkomröstning ska tas upp i kommunfullmäktige.

Tullingepartiet lyckades nyligen samla in 7 000 namn, vilket har resulterat i att en folkomröstning ska ske i kommundelningsfrågan.

Fakta

Tio procent måste skriva på

Om tio procent av de röstbe­rättigade i en kommun skriv­er på för en folkomröstning, måste kommunen enligt lagen (1994:692) om kommunala folkomröstningar (folkinitiativ) ta upp frågan.

Men om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige sedan röstar nej till initiativet blir folkomröstningen inte av.

Kommunala folkomröstningar är alltid endast rådgivande.

Källa: Riksdagen.se