Slutstökat på bibblan – han gav ungdomar jobb

Johan von Arnold pratade med killarna och anställde ett par av dem.
Johan von Arnold pratade med killarna och anställde ett par av dem.
Årsta bibliotek hade vakt och tvingades stänga på grund av stök. Men nu är det slutstökat.
Kaféägaren Johan von Arnold pratade med ungdomarna – och anställde ett par av dem.
– Det viktigaste är att bygga relationer, säger han.

En oktobereftermiddag på Årsta bibliotek är det långt ifrån tyst, men det är småbarn som står för ljudvolymen – inte ungdomar.

– Vi har kommit till rätta med problemen, åtminstone för stunden. Och skulle det hända igen är vi bättre förberedda, säger Giovanna Jörgensen, bibliotekschef.

Debatten om biblioteksstök har blossat upp den senaste tiden. Årsta bibliotek är ett av de bibliotek som i perioder har haft problem med stök, vilket Mitt i har berättat om tidigare.

– Det var ett gäng ungdomar som kom in på eftermiddagarna. De var högljudda, spelade musik på mobiltelefonerna, kastade böcker och lyssnade inte när vi sa till. Vid ett tillfälle var de bakom disken, vi larmade vakt och det blev bråk så att vi fick tillkalla polis. Då stängde vi biblioteket den dagen och dagen därpå, berättar bibliotekarien Anna Gustafsson.

årstabibbla

Anna Gustafsson arbetade tidigare på Högdalens bibliotek men slutade där delvis på grund av stöket. Idag arbetar hon på Årsta bibliotek.

Biblioteket har tvingats stänga vid ytterligare något tillfälle då det blivit hotfullt.

– Biblioteket ska vara en trygg palts för alla. Man ska aldrig behöva vara rädd, varken som personal eller besökare, säger Giovanna Jörgenssen.

Efter stöket hade biblioteket väktare under en tid.

– Jag arbetade tidigare på Högdalens bibliotek där vi hade mycket problem med stökiga ungdomar och missbrukare. Där utarbetade vi en modell som vi nu använder i Årsta. Vi säger till två gånger och om det inte hjälper kallar vi på vakt. Det är bra att vara tydlig och skönt att alla gör lika, säger Anna Gustafsson.

Något som har haft stor betydelse är att olika aktörer har samverkat.

– Vi har byggt upp ett kontaktnät med polisen, fältarna, skolan, näringsidkarna, kulturskolan och fritidsgården. Nu finns en grupp som kontaktar varandra och snabbt sluter upp om det behövs, säger Giovanna Jörgenssen.

Ungdomar fick kaféjobb

En person som spelar en stor roll i historien är Johan von Arnold, som driver kafé Årstabo, som ligger i biblioteksbyggnaden.

Alla vill bli sedda. Det viktigaste är att bygga relationer.

Johan von Arnold, kafé Årstabo.

– Jag hade ett bra samtal med ungdomarna och med personer som de respekterar. Det mynnade ut i att jag anställde två av dem några timmar per vecka som extrajobb, berättar Johan von Arnold och fortsätter:

– Det har fungerat jättebra. De får tjäna lite pengar och de får ansvar. Alla vill bli sedda. Det viktigaste är att bygga relationer.

Det finns ett otroligt engagemang i Årsta, det har betytt mer än polisens närvaro för att stöket har avtagit.

Daniel Granström, kommunpolis.

Daniel Granström, kommunpolis vid Globenpolisen, lyfter också fram det lokala engagemanget.

– Det finns ett otroligt engagemang i Årsta, det har betytt mer än polisens närvaro för att stöket har avtagit. Allt handlar om att skapa relationer med ungdomarna, få dem att inse vad de faktiskt gör och vilka problem det kan skapa, säger han.

En av killarna jobbar fortfarande kvar på kaféet och Johan har blivit en aktiv del i flera av killarnas liv.

– Jag tror att det har varit givande både för dem och för mig, säger han.