Slutstökat utanför Huddinge sjukhus

Konstnären Mia E Göransson berättar om sina verk under invigningen.
Konstnären Mia E Göransson berättar om sina verk under invigningen.
Landstingsrådet Paul Lindquist, (M), inuti Mia E Göranssons skulptur.
Landstingsrådet Paul Lindquist, (M), inuti Mia E Göranssons skulptur.
Ett par av skulpturerna som ingår i Mia E Göranssons verk Next to Nature.
Ett par av skulpturerna som ingår i Mia E Göranssons verk Next to Nature.
Det nya torget med sjukhusentrén i bakgrunden.
Det nya torget med sjukhusentrén i bakgrunden.
Sedan 2015 har det varit en hel del stök utanför huvudentrén till Huddinge sjukhus. I går, torsdag invigdes det nya torg som ska göra det mer framkomligt och trivsamt än innan, då platsen var en bullrig trafikplats.

Efter ett par års oreda kring huvudentrén till Karolinska i Huddinge är nu byggkaoset äntligen borta. Det nya entrétorget invigdes på torsdagsförmiddagen då företrädare från landstinget, Locum och konstnärer närvarade.

Den gamla trafikplats med busshållsplatser som tidigare låg utanför sjukhusingången är nu ersatt av ett torg med sittplatser, där trafiken kan cirkulera runt torget.

– Nu är det lättare för färdtjänst och taxibilar att komma fram. Det är bättre att prioritera att de som behöver komma nära sjukhusentrén kan det, och så kan vi som har friska ben promenera ett par hundra meter, säger Paul Lindquist, (M), fastighetslandstingsråd och ordförande för Locum.

Det nya torget har dekorerats med stora färgglada blomsterrabatter och en samling skulpturer i betong och aluminium av keramikern Mia E Göransson. Ytterligare tre konstnärer har tagit fram verk för att dekorera det nya parkeringsgarage som också ingår i projektet. Enligt fastighetslandstingsrådet finns en viktig poäng med att sjukhusentrén är tilltalande.

– På ett sjukhus helar man människor och det är självklart viktigt med medicinsk utrustning och personal som gör ett bra jobb, men det är också viktigt att ha en trivsam miljö, som gör att man mår bra. Miljön kan vara lugnande och helande för patienter, säger Paul Lindquist, (M).

Men är det inte onödigt att lägga en massa pengar på konst när man kan lägga dem på annat?

– Nu är det inte massor av pengar som läggs på konst, det mesta har gått åt till viktiga funktioner. Men när man ändå ska bygga en ny entré så finns det ingen anledning att göra det fult. Det är inte dyrare att göra det fint, säger Paul Lindquist, (M).

Det nya torget och den intilliggande nya huskroppen med sina blanka moderna fasadpaneler utgör en relativt bjärt kontrast mot sjukhusets gråa och något smutsiga entré från 70-talet. Även den ska få sig en uppfräschning i sinom tid, fast där nöjer man sig med att rengöra fasaden och bättra på den röda färgen på entrétaket.

Var med och utse Huddinges bästa byggnad

– Det är kanske inte det vackraste sjukhuset, men det är extremt funktionellt och bygger på en bra idé, som handlar om att man kan ändra sjukhuset efter behov. Nya Karolinska bygger på samma idé, säger Paul Lindquist, (M).

Entrétorget och det nya garaget har kostat sammanlagt 435 miljoner kronor. Summan inkluderar bland annat rivning av det gamla garaget, exploateringsavtal och anpassning av det intilliggande utbildningscentrat. Det kommer även fortsättningsvis att vara byggarbetsplats på andra delar av sjukhuset. De pågående byggprojekten beräknas vara klara under 2019.