ANNONS

Små bostäder skenar i pris

Små ettor är det enda många har råd med i innerstans bostadsrace. Det gör att priserna på minilyor under 20 kvadrat har exploderat.

Men mäklare ser också köpare som tröttnat på priserna och söker sig utåt.
ANNONS

En 19-kvadratsetta på Hälsingegatan såldes för 2 100 000 kronor, en etta på 18 kvadrat på Tomtebogatan såldes för 2 125 000 kronor och för jämna två miljoner fick de 18 kvadraten på Frejgatan en ny ägare. Miniettorna i Vasastan är heta som aldrig förr.

Sedan 2008 har priserna på ettor som är mindre än 21 kvadratmeter i innerstan ökat med 48 procent. I dag ligger snittpriset på 1 750 000 kronor – eller 92 590 kronor per kvadrat.

– Förut var det väldigt ovanligt med lägenheter som låg på över 100 000 kronor per kvadratmeter. I dag är det vanligare och det är oftast små lägenheter i innerstan som kommer över den gränsen, säger Per-Arne Sandegren, analys- och IT-chef på Svensk Mäklarstatistik.

Enligt honom är de små lägenheterna en biljett till innerstan för många unga. Karin Leyon, mäklare på Svenska mäklarhuset i Vasastan håller med.

– Många tycker att det är viktigare var man bor, inte hur man bor. Sedan är andrahandsmarknaden inte så snäll, det lönar sig inte att skaffa en hyresrätt som kostar 12 000 i månaden till sina barn. Då kan man lika gärna ta ett lån på huset och köpa en etta med 700 kronor i avgift plus ränta, säger hon.

Flera av de mäklare som Lokaltidningen Mitt i har pratat med håller med om att många köpare är beredda att gå ner i bostadsyta för att få bo i ”rätt” område.

– Vi har en liten lägenhet i Birkastan ute till försäljning där det är totalt renoveringsbehov. Bara efter sex dagar på nätet så har den 3 000 träffar, så det är ett otroligt högt tryck på små lägenheter, ­säger Jan Borild på Bostadsrättsspecialisten AB.

Victor Rönnmark hos Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Vasa­stan sålde häromveckan en etta på 18,5 kvadrat för 1 980 000 kronor på Karlbergsvägen.

Han tror att folk börjar tycka att priserna är för höga och i stället kikar på områden utanför stan.

ANNONS

– Vi håller de accepterade priserna och här satte vi priset ganska högt, men jag blev ändå förvånad över att det bara dök upp fem sex personer på visningarna, det brukar vara många fler. Än så länge finns fortfarande viljan att bo i innerstan och därför har priserna hållits uppe, men jag har en känsla av att det börjar hända något, man får mycket mer för sina två miljoner utanför stan, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.