ANNONS

Små p-rutor ökar risken för skador

Anders Rickmer har parkerat vid Danderyds sjukhus och lägger några fingrar på bildörrens utsida när han öppnar den för att inte orsaka plåtskador på bilen bredvid.
Anders Rickmer har parkerat vid Danderyds sjukhus och lägger några fingrar på bildörrens utsida när han öppnar den för att inte orsaka plåtskador på bilen bredvid.
I brådskan händer det.

Någon krockar av misstag med din bil på parkeringen – och smiter.

Förra året ökade smitningsolyckorna med närmare 24 procent i Danderyd.
ANNONS

I Danderyd anmäldes förra året 221 smitningar efter påkörningsskador jämfört med 178 året innan – en ökning med 24 procent.

Parkeringen vid Danderyds sjukhus har under senare år varit särskilt utsatt visar polisens statistik. En fjärdedel av påkörnings­skadorna i Danderyd har inträffat där. En orsak till krockarna kan vara att parkringsplatserna utanför sjukhuset är för små. Det är, enligt polisen, lätt att stöta till en grannbil när man kör ut eller in på de trånga parkeringsplatserna.

– Många gånger är parkeringsrutorna för smala och folk har inte koll på sina bilar när de kör in och ut, säger förundersökningsledare Claes Lundström på polisens trafikenhet i Roslagen.

Christina Hallberg, kommunikationsdirektör på landstingsägda Locum som förvaltar parkeringen vid Danderyds sjukhus, uppger att det inte finns några regler för hur stora parkeringsrutor ska vara.

– Jag beklagar om det blivit trångt men det är följden av en avvägning vi gjort för att man ska få tillgång till så många parkeringsplatser som möjligt, säger hon.

I förra veckan besökte Bertil Karlsson sjukhuset med sin fru. Efteråt kom de inte in i sin bil, en liten Toyota. Utrymmet till grannbilarna, på båda sidor, var bara några decimeter.

– Man skitar ner sig när man försöker komma in i bilen. Och sedan är man ju rädd för parkeringsskador, säger Bertil.

Problemet för paret Karlsson löstes genom att Lokaltidningen Mitt i:s fotograf krånglade sig in på bilens passagerarplats, tog sig vidare till förarplatsen och körde ut bilen.

Kristina Lindström som också befann sig på parkeringen höll med om att utrymmet är snävt.

ANNONS

– Det är vansinnigt trångt. Nästan omöjligt när man ska ut och in med småbarn och bilbarnstol.

En bit bort står bilisten Anders Rickmer som precis blivit beskylld för att ha kört på en grannbil på parkeringen vid sjukhuset.

– En bilförare som fått en parkeringsskada fotograferade min bil som stod bredvid och som han trodde kört på hans. Men det måste ha varit bilen som stod där före mig som orsakat skadan, säger Anders Rickmer som blev trodd till sist.

Förra året betalade Trafikförsäkringsföreningen, som ägs gemensamt av alla trafikförsäkringsbolag, ut cirka 200 miljoner kronor till personer som fått sina bilar påkörda och där förövaren var okänd. En ökning med mellan 30 och 40 miljoner kronor jämfört med 2012.

– I slutändan är det försäkringskollektivet som får betala i form av dyrare premier, säger Thomas Stenqvist, skadechef på Trafikförsäkringsföreningen.

Det är vansinnigt trångt.kristina lindström, bilist

Fakta

Så här gör du om du kör på en bil

Enligt trafikförordningen ska den som skadat en egendom snarast underrätta polis eller den som lidit skada.

Det betyder att den som kört på en annan bil åtminstone ska meddela bilägaren genom att lämna en lapp med telefonnummer på bilrutan.

Ett annat alternativ är att ringa till Trafikverket och få namnet på bilägaren med hjälp av bilens registreringsnummer.

Källa: POLISEN

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.