Små sopstationer kan lösa skräpproblemet

Sopcentralen i Vanadisberget stängde förra nyåret.
Sopcentralen i Vanadisberget stängde förra nyåret.
”Februari” blev ”någon gång nästa år” som blev ”i bästa fall under 2013”.

När återvinningscentralen i Vanadisberget öppnar igen är ovisst. Under tiden snickrar staden på andra lösningar. Ministationer för grovsopor kan vara en.

Vi fortsätter att bli fler och slänger allt mer på återvinningscentralerna. På tio år har det som hamnar där ökat med 70 procent.

Samtidigt fortsätter den segdragna tvisten om innerstans enda återvinningsanläggning, den i Vanadisberget, och när stan åter får tillgång till lokalerna är ännu ovisst.

För innerstadsborna blir det allt tuffare att hitta någonstans att göra av sina grovsopor, särskilt som allt fler fastighetsägare inte längre håller med grovsoprum.

Staden har insett att de måste ta större grepp för att lösa sopproblemen. Men i innerstan är det ont om mark och lokaler som fler anläggningar kan flytta in i. Jonas Selander-Lyckeborg på Trafikkontoret tror att många olika lösningar måste till. En av dem kan vara flera mindre återvinningscentraler än det fåtal som i dag kräver bil för att man ska ha nytta av dem. Att innerstadsborna tycker att de ligger för långt bort visar stadens egna enkäter. Sedan Vanadisberget stängde är avståndet ännu längre för alla som bor norr om Slussen.

I år har staden hänvisat innerstadsborna till mobila återvinningscentraler som krävt att man passar tiden när de stannar till i kvarteret. De mindre stationer staden nu skissar på kan hålla öppet på tider som passar bättre och nås även till fots eller cykel. Var de kan hamna är dock oklart än så länge.

– Ja, det är väl det vi vill titta på. För att åstadkomma fler lokaliseringar som Vanadisberget kan vara svårt. Det kan bli minicentraler, mobila lösningar eller kombinationer av det, säger Jonas Selander-Lyckeborg.

Fakta

Vanadistvisten

I mars möts parterna igen i Tingsrätten för att lösa den segdragna tvisten om återvinningscentralen i Vanadisberget.

Kortfattat handlar den om att en underleverantör till företaget Liselotte Lööf AB, som har kontrakt på lokalen, lämnat oskattade fakturor. Sedan dess vill staden inte fortsätta samarbetet med företaget, som har två kontrakt i Vanadisberget. Ett löper ut nästa år, ett 2014.