Små steg för en bättre miljö

Förut körde Robert Nyqvist och hans dotter Sofia en bensindriven bil. När det ändå var dags att byta köpte Robert en bil som tankas med gas.
Förut körde Robert Nyqvist och hans dotter Sofia en bensindriven bil. När det ändå var dags att byta köpte Robert en bil som tankas med gas.
I ett år har Robert Nyqvist och hans dotter Sofia varit en av Tyresös fem ekopilotfamiljer.

Med en ny gasbil och ett mycket större medvetande släpper de nu ut mindre koldioxid än medelsvensken.

När Robert Nyqvist och hans dotter Sofia, 15, intervjuades för ett år sedan i kommunens informationsblad om hur de tänkte sig att det skulle bli att vara ekopilot, svarade Robert: ”Utan att egentligen försaka något kan många säkert minska 20 procent av sina utsläpp.”

Och precis så blev det. Robert, Sofia och Roberts sambo Maria, sänkte sina koldioxidutsläpp från 11 ton koldioxid per år till 8,8 ton i dag och ligger därmed något under medelsvenskens utsläpp på tio ton.

– Vi gick in i det här med inställningen att det inte skulle få ändra hela vardagslivet. Om alla bidrar med det de kan utan att det blir allt för dramatiskt hjälper det ju också, säger Robert Nyqvist.

Som ekopiloter i Tyresös och Haninges gemensamma projekt har familjen erbjudits föreläsningar om hur inköp och sätt att leva påverkar klimatet.

Föreläsningarna har handlat om semester, resor, konsumtion, återvinning, avfall, mat, elförbrukning och vatten. Tyresös fem ekopilotfamiljer och förskolan Hästhagen som också deltog har sedan fått ta med sig kunskapen hem och fundera på vad de kan göra.

För Robert, Sofia och Maria blev köpet av en ny gasdriven bil en stor koldioxidsänkare. Men något ändrade kostvanor med mer rotfrukter och mindre pasta bidrar också på lång sikt, liksom inköpen av ekologisk mat när det finns. Familjen har också jobbat på att minska matavfallet och att använda det som blir över när man lagar ett recept i en annan maträtt.

– Det är faktiskt mycket lättare nu när vi är tre än det är när man bor ensam eller med bara Sofia. Många förpackningar, särskilt när det gäller kött är ju ganska stora, säger Robert.

Sofia, som till en början inte alls var särskilt förtjust i idén med att bli ekopilot, ändrade sig så småningom.

– Jag trodde att vi helt skulle byta mat och nästan bara äta bönor, men så blev det ju inte, säger hon.

något som orsakar mycket stora koldioxidutsläpp är flygresor. Och det tror Robert Nyqvist att det kan vara svårt att avstå från helt.

– Nu har ju både jag och min sambo rest mycket när vi var ­yngre, så vi känner inget jättebehov. Men som ung förstår jag att man vill se världen och det tycker jag att man ska få göra också, säger han.