Småbarnspappa häktad för mordet vid ridskolan

Swartlings ridskola vid Stadion.
Swartlings ridskola vid Stadion.
En småbarnspappa är häktad för det 17 år gamla mordet vid Swartlings ridskola. Och det är bara ett av polisens ”kalla fall” som blivit heta.

Den 14 oktober 1996 var en 25-årig lantmäteristudentent på väg hem från en fest på KTH. Han handlade i en kiosk vid Östra station klockan halv fem på morgonen. En halvtimme senare ringde någon till SOS Alarm från en telefonkiosk vid Karlavägen och sa att en man blivit knivskuren vid Swartlings ridskola. Mannen hittades och avled senare av skadorna.

Polisens cold case-grupp har länge sagt att de tror sig veta vem mördaren är och att de är en lösning på spåren.

Deras tes har varit att den som ringde polisen är mördaren. I förra veckan häktades en 39-årig man, misstänkt på sannolika skäl för det 17 år gamla mordet.

Mannen, en småbarnspappa från norra Stockholm, är ostraffad sedan tidigare. Vid mordet studerade han vid Stockholms universitet. Hans försvarsadvokat Clea Sangborn har uppgett att mannen nekar till brott. Enligt advokaten saknas dessutom teknisk bevisning.

Åklagaren Erik Wendeby vill inte kommentera utredningen. Men förhör ska hållas med den häktade mannen så snart som möjligt.

Fallet är bara ett av flera gamla olösta fall som kommit nära en lösning den senaste tiden. Den 22 november kom domen i ett 25 år gammalt mord i Husby.

Ett pensionärspar stod åtalat och Solna tingsrätt anser det bevisat att mannen är skyldig, men bedömer det som dråp.

Eftersom preskriptionstiden för dråp har gått ut kan mannen inte dömas för brottet.

Vad är det som gör att flera fall har lösts eller håller på att lösas nu?

– Vi har fått arbeta ostört och även haft tillgång till teknik som vi inte hade tidigare, till exempel bättre dna-teknik och blodanalytiker, säger Bertil Salin, förundersökningsledare vid polisens Cold case-grupp.

Han berättar att i Husbyfallet fanns bilder från mordplatsen som inte sa honom någonting, men som en blodanaytiker kunde dra slutsatser ifrån.

– Sedan kan det handla om lojaliteter som förändrats. Det kan göra att man är beredd att prata nu även om man inte var det tidigare. Dessutom väljer vi fall som det finns en rimlig chans att vi kan lösa.

När gruppen började sitt arbete räknade man med att det fanns 149 olösta fall. Bland dem har gruppen ett tiotal ärenden som är prioriterade och som man hyser goda förhoppningar om att lösa.

– Fallet med Swartlings ridskola fick anstå ett tag på grund av Husby-fallet. Men nu har vi helt fokus på det, säger Bertil Salin.