ANNONS

Småbutiker kan få slå igen

Florence Hedlund besöker ofta Huddinge centrum. Hon tror att ett nytt centrum i Flemingsbergsdalen kan slå mot småbutikerna i Huddinge.
Florence Hedlund besöker ofta Huddinge centrum. Hon tror att ett nytt centrum i Flemingsbergsdalen kan slå mot småbutikerna i Huddinge.
Skanska har hittat en butikskedja som ska hyra 7 000 kvadratmeter i det nya Flemingsbergsdalen.

Nu befarar företagare i Huddinge centrum att de tvingas varsla om planerna på det nya centrumet blir verklighet.
ANNONS

I dag är Huddinge centrum kommunens sydvästliga nav, dit många åker och handlar. Företagarna där oroas nu av planerna på ett nytt handelscentrum i Flemingsbergsdalen.

– Vi ser väldigt allvarligt på de här planerna eftersom det kommer att utarma Huddinge centrum. Det kommer att drabba många småbutiker som får slå igen och jag själv kommer att få varsla personal, säger Frank Thelin som driver Hemköp och är ledamot i företagarföreningen i Huddinge centrum.

Enligt Skanskas rådgivare, konsultbolaget Newsec, behövs en så kallad ankarhyresgäst för att etablerandet av ett nytt centrum i Flemingsbergsdalen över huvud taget ska ta fart. Det handlar om en större kedja inom dagligvaruhandeln som kan locka både kunder och andra butiker.

Ett nytt centrum med en stormarknad och kända butiker innebär samtidigt att närliggande köpcentrum påverkas genom en minskad omsättning, enligt två handelsutredningar som gjorts.

Den utredning från 2004 som gjordes åt den dåvarande röda majoriteten i Huddinge ledde till att man beslutade att inte etablera något nytt centrum i Flemingsbergsdalen.

– Vår slutsats då var att inte gå vidare med de kommersiella fastigheterna eftersom vi ansåg att närcentrumen skulle påverkas negativt. Man riskerade att utarma dem. Så tycker vi fortfarande, ­säger oppositionsrådet Ann-Marie Högberg (S).

I dag har man svängt i frågan: Flemingsbergsdalen ska utvecklas, men man vill att det ska ske i takt med en befolkningsökning och byggande av fler bostäder.

2008 gjordes den senaste handelsutredningen, som den politiska majoriteten nu vilar en del av sina beslut på. Där är slutsatsen att flera närliggande centrum kommer att få se en minskad omsättning på 8–25 procent när Flemingsbergsdalen byggs ut.

Trots det vill man ha en byggstart redan nästa år.

ANNONS

– Flemingsbergsdalen ska inte bli ett nytt Kungens kurva. Vi vill också se att det byggs bostäder i takt med att dalen byggs ut, säger kommunalrådet Tomas Hansson (KD).

Vad säger du om de minskade intäkterna för andra centrum?

– Det är klart att det påverkar eftersom det blir en konkurrenssituation, men det är inte negativt, säger Tomas Hansson.

Enligt Skanska kom man i torsdags överens med en stormarknad om att hyra ut 7 000 kvadratmeter i Flemingsbergsdalen. Inga avtal är dock ännu underskrivna.

Bland kunderna som besöker Huddinge centrum är känslorna än så länge blandade.

– Jag tycker inte att det är bra, man bygger alltför många nya centrum hela tiden. Det här slår mot småbutiker som kan tvingas slå igen, säger Huddingebon Florence Hedlund. Men Sven-Åke Stigmar som bor nära Huddinge centrum tror att det kan vara positivt.

– Det kan väl vara bra att få fler butiker där. Jag skulle nog åka dit och titta, säger han.

Fakta

”Category killers” kan locka kunderna

Handelsutredningen delar in utvecklandet av Flemingsbergsdalen i tre faser med totalt 20 000 kvadratmeter uthyrbar yta.

I första fasen tittar man på en stormarknad på 10 000 kvadratmeter. I det andra skedet på så kallade ”category killers”, butiker som inte är beroende av andra för att locka kunder – som till exempel Media Markt eller Rusta.

I den tredje fasen ser man att övriga butiker kan etableras.