Småbutikerna ratar kort

Uttrycket ”cash is king” gäller i flera småbutiker i Sollentuna, som här på Abbas livs och spel i Häggvik där Salam Muttar jobbar.
Uttrycket ”cash is king” gäller i flera småbutiker i Sollentuna, som här på Abbas livs och spel i Häggvik där Salam Muttar jobbar.
Godissugen men inga kontanter i plånboken? Snart är det kontantfria dagen i Sollentuna centrum.

Men det är kontanter som gäller, i alla fall om du vill göra mindre köp i småbutiker.

Rånrisken minskar och pengarna försvinner inte om du tappar plånboken.

Nästa vecka ordnar Sollentuna centrum en kontantfri dag för att visa på fördelarna med att betala med kort i stället för kontanter.

Men runt om i Sollentunas småbutiker är det fortfarande kontanter som gäller vid mindre köp.

Lokaltidningen Mitt i besökte sju tobakskiosker och mindre butiker i Edsberg, Häggvik och Rotebro.

I fem av dessa blev det nej på frågan om de tog kort vid köp av en godisbit, en kopp kaffe eller en frukt för runt en tia. De två andra butikerna accepterade kort för mindre betalningar, beroende på vad som köptes.

Salam Muttar jobbar på Abbas livs och spel i Häggvik. Han skulle önska att bankerna tog ut en lägre avgift gentemot butiken när kunderna betalade med kort.

Som det är i dag har han inte råd att låta kunderna dra kortet vid köp under 50 kronor.

– Tre kronor i avgift för varje köp är för mycket. En krona vore lagom. Ibland säger jag nej till ungdomar som vill köpa godis, säger Salam Muttar.

Problemet, sett ur småbutikernas perspektiv, är att de får för lite vinstmarginal om kunderna vill köpa något för runt tio kronor. Vinsten de gör på köpet äts nämligen upp av bankernas hanteringsavgift för korttransaktionen.

Tidigare kunde affärerna låta kunden betala ett par kronor vid mindre kortköp.

Men för snart två år sedan infördes en ny lag som förbjuder detta, i syfte att fler kunder ska lockas att använda kortet.

En av de småbutiker som Lokaltidningen Mitt i besökte, en fruktaffär i Edsberg, tar inte kort alls oavsett köpsumma. Butiken skulle gärna göra det om bankavgiften var lägre.

– Vi förlorar några kunder på att inte ta kort. Men korten hjälper bankerna, inte mig. Många butiker är inte nöjda. Jag skulle hellre ta ut en avgift på ett par kronor om kunderna handlar för mindre än 50 kronor, säger Charbel El Alam på Antars frukt och grönt.

En av de två besökta butikerna som faktiskt accepterade kort vid en del småköp var My way passerby­byrån i Rotebro.

– Vinstmarginalen är avgörande. Godis och läsk för tio kronor går bra, men inte lotter och en tidning. På en tialott tjänar vi 50 öre, säger butiksinnehavaren Zeki Celik.

Så vad gör då branschen för att underlätta för småbutikerna?

Organisationen Svensk handel jobbar för att bankerna ska erbjuda lägre avgifter vid småköp.

– Vi ser ett litet ljus i tunneln, som att banker infört en fast avgift där det ingår hur många transaktioner som helst. Bankerna testar nya grepp när konkurrenter kommer med alternativ för att betala med mobilen till exempel. Men det är även upp till handlarna att agera, de kan byta bank, säger Bengt Nilervall, betalansvarig på Svensk handel.

Swedbank Babs erbjuder småköpsavtal med lägre kortavgifter som ska passa butiker med många mindre köp.

Kort hjälper bankerna, inte mig. Många butiker är inte nöjda.Charbel El Alam, Antars frukt och grönt i Edsberg

Fakta

Kontantfri dag den 29 mars

Den 29 mars har Sollentuna kommun, Sollentuna centrum, bankerna och polisen en gemensam kampanj med en kontantfri dag.

Kunderna kommer att uppmanas att betala med kort, men det går att använda kontanter även denna dag i centrum.

En kontantfri dag har arrangerats tidigare, till exempel i Örebro förra året.

Under april månad utlyser kommunen även en tävling, där deltagarna ska tävla om att vara helt kontantfria under hela månaden.

Källa: Sollentuna kommun.