ANNONS

Småhett möte om flyktingbostäder i Tumba

Leo Damgaard, som ligger bakom drive-in fotbollen i Storvreten tog till orda under mötet
Leo Damgaard, från drive-in fotbollen i Storvreten kritiserade en del på mötet för egoism.
Skiss på modulbostäder i Tumba av Tyréns
Skiss på modulbostäderna.
På onsdagskvällen höll Botkyrka kommun ett informationsmöte om modulbostäder för 58 personer i Tumba.
ANNONS

Modulbostäderna ska stå på en tomt bakom Tumba gymnasium. Enligt Botkyrkabyggens tidplan ska de första personerna flytta in i bostäderna i september.
Under mötet visade Botkyrkabyggen också för första gången en skiss på hur bostäderna ska se ut. Bostäderna är utformade så att de lätt ska kunna flyttas och i ett senare skede övergå till permanenta bostäder på annan plats i Botkyrka.

Skiss på modulbostäder i Tumba av Tyréns

Efter den allmänna informationen var det frågestund. En del personer var mycket kritiska till placeringen av bostäderna medan andra manade till besinning och till att hjälpa till med integrationen av flyktingarna istället.
Bland kritikerna fanns även personer med invandrarbakgrund. Några i publiken dundrade att de var oroliga för sina barn och andra kritiserade kommunen för att deras hus skulle sjunka i värde. En ung kvinna sade:
– Jag är redan rädd för att gå ute i Tumba och det kommer inte att bli bättre nu.
Botkyrkabyggen påpekade att bättre belysning är ett sätt att öka tryggheten, medan kommunalrådet Ebba Östlin förklarade att väktare ronderat i Brantbrink  i Tullinge både på grund av boendes oro, men också för de nyanländas säkerhet. Placeringen av bostäderna inne i samhället är viktigt för integrationen sade hon.
85-årige Leo Damgaard fanns bland de som reagerade på hur en del uttryckte sig. Han ordnar drive-in fotboll för ungdomar i Storvreten.
– Jag är uppväxt under andra världskriget. Det är tråkigt att man ställer sina ekonomiska värderingar i främst. Jag försöker att skapa trygghet i samhället. Men var är ni andra äldre som engagerar er i våra ungdomar?

ARTIKELN KOMMER ATT UPPDATERAS