ANNONS

Småkockarna på Enskede skola succé från start

Småkockarna
Full fart i köket. En kurs är för 7–9-åringar och en för 10–12-åringar.
På tisdagskvällarna tar småkockarna över hemkunskapssalarna på Enskede skola. Då lagar låg- och mellanstadiebarn mat från grunden.
– De är sjukt stolta och lyckliga när de går härifrån, säger Petter Eriksson, på Juniorchef som håller i kursen.
ANNONS

Enskede har sina egna Mästerkockar. På tisdagskvällarna intar småkockarna hemkunskapssalarna på Enskede skola. Under en och en halv timme lär sig först låg- och mellanstadiebarn att laga mat från grunden.

– Det blev fullbokat med en gång. Alla fick inte plats, så därför drar vi igång en ny kurs som börjar 18 oktober, säger Petter Eriksson på Juniorchef, som anordnar matlagningsskolan.

Det började med att hans dotter ville gå på matlagningsskola och önskade sig det i födelsedagspresent.

Hittade ingen kockskola för barn i söderort

– Till vår förvåning fanns det ingen i söderort. Den enda vi hittade i Stockholm låg på Lidingö. Då började jag och min fru prata om att starta en egen, berättar Petter Eriksson.

Han är föräldraledig och matlagningsintresserad, och grannen Patrik Sättgren som är kock, nappade direkt. De testade på några grannbarn i våras, och bestämde sig för att köra. På Enskede skola ställde man sig positiv till att de fick vara där.

Petter Eriksson och Patrik Sättgren håller i matlagningsskolan.

Det är 12 barn vid varje tillfälle och de delas upp på sex stationer så att de är två i varje matlag.

– Först går vi igenom receptet och sedan får de laga maten. Det är viktigt lära sig alla moment, att hacka grönsaker och lära sig knivhantering och sedan att steka rätt eller använda ugnen, säger Petter Eriksson.

ANNONS

De har lagat bolognese på högrev, köttfärslimpa och kyckling satay. De lagar samma maträtter med låg- och mellanstadieeleverna men de yngre behöver kanske lite mer hjälp.

Barnens självförtroende växer

– Vi vill att barnen ska veta var maten kommer ifrån och lära sig att laga den från grunden, att inte använda halvfabrikat, säger Petter Eriksson och fortsätter:

– De är så sjukt stolta när de är klara. Självförtroendet växer för varje gång och de hittar nya kompisar. En granntjej sa att det är det roligaste som hon gjort.

Ture och Estelle har precis stekt kyckling till kyckling satay.

En kurs är fem tillfällen och kostar 1 995 kronor.

– Det är mycket, men vi köper alla råvaror från Paradiset, allt är ekologiskt. Vi har lagt oss prismässigt under andra kockskolor.

Än finns det några platser kvar till kursen som börjar om ett par veckor.

– På samma sätt som skolornas idrottssalar används av föreningar kvällstid hoppas jag att hemkunskapssalarna på fler skolor kan användas till matlagningsskolor för barn, säger Petter Eriksson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.