”När det smäller hoppar man ju en halvmeter”

Anders Almér är rädd för att sprängningarna ska skada husen.
Anders Almér är rädd för att sprängningarna ska skada husen.
Det dånar, fönster skallrar och barn vaknar. På Kastanjevägen i Barkarby är invånarna oroliga över hur sprängningarna till Förbifart Stockholm kommer påverka husen. Varför har de inte fått någon information?

Anders Almér är orolig. Sedan en tid tillbaka spränger man för förbifart Stockholm under området där han bor, mellan Kastanjevägen och Skälbyvägen i Barkarby.

– De smäller en gång under dagen och sen en gång vid halv tio på kvällen, men oavsett när smällen kommer så hoppar man ju en halvmeter, säger han. Och vi är oroliga för att det blir sättningar, och sprickbildningar i husen.

Helt utan information

Anders menar att de inte fått någon information alls, varken från kommunen eller entreprenörerna. Ingen han har talat med har vetat om sprängningarna, eller hur länge det ska pågå. Och han hade önskat att det hade gjorts någon form av besiktning av husen innan de satte igång, så de med säkerhet hade vetat att alla hus klarade påfrestningen.

–Kommer det pågå i åratal eller bara en kort period? Det skakar ju om husen varje dag. Hur kommer det bli på lång sikt?

Vem bär ansvaret?

Men värst är ändå bristen på information. Anders har talat med kommunen och fått ett ärendenummer, men sen har inget hänt. Nu ska han vända sig till Trafikverket.

– Jag vill veta vem som är ansvarig så att jag kan nysta vidare i det här. Vi vill inte stoppa något bygge, vi vill bara ha koll så att vi inte får problem. Och om vi får problem vill vi veta vem som är ansvarig, säger han.