ANNONS

”Det är småpengar i sammanhanget”

Claes Thunblad och Cecilia Löfgreen
Claes Thunblad (S) och Cecilia Löfgreen (M).
Ska sommarjobbsgarantin vara kvar eller ej? Det är en het valfråga i Järfällas kommunhus.
ANNONS

Är sommarjobbsgarantin en succé eller bara ett sätt att curla Järfällaungdomarna?

Nyss gick Socialdemokraterna ut med att de går till val på att förlänga garantin från två veckor till tre, öka bredden bland arbetsplatserna samt ge alla som vill möjligheten att prata med en yrkesvägledare i samband med sitt sommarjobb.

– Just nu ligger kostnaden på ungefär elva miljoner, men om man ser till vad vi får så är det småpengar i sammanhanget, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Vinsterna han talar om är ungdomars möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden, men också kommunens möjlighet att få ny arbetskraft.

Hur ska de nya satsningarna finansieras?

– De finansieras inom budget. I slutändan handlar det om vad man tycker det är värt att satsa på, och vi tycker att det här är värt att satsa på, säger Claes Thunblad. 

En ideologisk fråga

Att sommarjobb är viktiga kan partierna enas kring. Men när det kommer till garantin går åsikterna isär.

Den infördes av koalitionen 2015. Moderaternas gruppledare, Cecilia Löfgreen, är en av de kritiska rösterna.

– Det är i och för sig bra att de vill förlänga till tre veckor men det stora problemet kvarstår. De tror att politik och politiker handlar om att ge bort jobb. För oss handlar det om att skapa förutsättningar för jobb, säger hon.

ANNONS

Hur vill ni i Moderaterna att det ska fungera?

– Det är minst lika viktigt att lära sig hur man får ett jobb, som att lära sig arbeta. Vi vill skapa mötesplatser där man får hjälp att skriva CV. Man ska också få hjälp att göra ett aktivt jobbsökande, och få hjälp att träffa företag.

Cecilia Löfgreen påpekar att de vill satsa fem miljoner på sommarjobb, men sen arbeta aktivt för att ungdomar på egen hand ska hitta sina jobb.

Vad säger du om kritiken att er politik drabbar de som inte redan har ett kontaktnät?

– De saker vi föreslår behövs ju främst av de som inte har kontakterna eller redskapen att söka ett jobb. Men efter gymnasiet kommer socialdemokraterna inte stå där och dela ut jobb, vad gör de då?