Min lokala hjälte

Smarriga semlor – utan gluten

Bagaren och konditorn Oscar Målevik spritsar på grädde på sina glutenfria semlor. Han berättar att glutenfritt bröd har mindre kolhydrater än vanligt bröd. ”Men jag tycker att en semla ska vara en semla med riktig grädde och mandelmassa”, säger han.
Bagaren och konditorn Oscar Målevik spritsar på grädde på sina glutenfria semlor. Han berättar att glutenfritt bröd har mindre kolhydrater än vanligt bröd. ”Men jag tycker att en semla ska vara en semla med riktig grädde och mandelmassa”, säger han.
Bagaren och konditorn Oscar Måleviks semlor är både lite nyttigare och tar kortare tid att baka än den klassiska semlan.

Han skippar vetemjölet och jästen och gör en glutenfri variant.

– Det gäller att degen är väldigt kladdig, då blir inte semlorna torra.

En doft av nybakat sprider sig ut i trapphuset när Oscar Målevik öppnar ytterdörren till lägenheten i Liljeholmen. På diskbänken inne i köket ligger fem semmelbullar på en bricka och väntar.

– Jag brukar inte baka hemma, det räcker med att jag bakar hela dagarna på jobbet, säger han och klipper ut trianglar på toppen av bullarna.

– Det är för att få plats med mandelmassan och så blir det ett snyggt lock.

Semlorna är glutenfria och receptet kommer från den nya boken ”Friendly Bread” som han skrivit ihop med Karin Moberg.

– Ett problem med glutenfritt bröd är att det ofta blir torrt. De som är glutenintoleranta nöjer sig med vad de får eftersom de inte har så mycket att välja på. Så grundidén till boken var att göra saftiga bröd som ser tilltalande ut och som alla gillar, även de som tål gluten, säger Oscar Målevik, som själv hör till de sistnämnda.

– Degen ska vara jättekladdig eftersom det glutenfria mjölet suger åt sig så mycket vätska. Generellt sett innehåller glutenfritt bröd hälften så mycket kolhydrater som vanligt bröd.

I stället för vetemjöl använder han bland annat rismjöl och psylliumfröskal. En annan ingrediens som Oscar ofta använder till glutenfritt bröd är durramjöl.

– Karin Mobergs bageri som jag arbetade på tidigare var först i Sverige med durramjölet. Vi importerade det från USA och nu har det börjat säljas i vissa butiker också. De flesta ingredienser som kan användas i glutenfritt bröd finns i hälsokosthyllorna.

Oscar Målevik, som i dag arbetar på Brunkebergs bageri, har vunnit både SM för unga bagare och tävlat i EM. Allt började med en försenad prao-ansökan för ungefär 14 år sedan.

– Jag glömde att lämna in lappen om prao i tid och då fick jag praktisera på ett konditori i Tranås där jag är uppvuxen. Jag stod mest i disken men fick prova på att vara i konditoriet och sedan fick jag extrajobb där, berättar han.

På köksbordet står tulpanerna kvar med gratulationer till boken och Oscar har redan nya idéer.

– Jag har kommit på fler saker som inte finns med i boken, så vi får se vad som händer framöver.

Fakta

Glupsk kung Oscar Måleviks glutenfria semlor

På fettisdagens kväll 1771 fick kung Adolf Fredrik ett slaganfall efter att ha ätit bland annat en hetvägg.

I bulletinen om kungens död står det att han också åt surkål, kött med rovor, hummer, kaviar, böckling och till det ska han ha druckit champagne.

Källa: Sveriges bagare och konditorer

8 semlor

1 dl strösocker

2 dl rismjöl

0,5 dl potatismjöl

2 msk psylliumfröskal

2 tsk bakpulver

2 tsk kardemumma

En nypa salt

50 gram smält smör

3 ägg

3 dl filmjölk

Sätt ugnen på 230 grader och sätt in en tom plåt nederst. Klicka ut degen i stora smorda muffinsformar på en plåt, sätt in dem i ugnen och skvätt en matsked vatten på den tomma plåten. Grädda i 15–20 minuter.

Fyllning:

200 gram mandelmassa

5 dl vispgrädde

Garnering:

Florsocker