ANNONS

Smart hus spar på miljön

I maj är Staffan Johansson med och tävlar om att bli Sveriges energismartaste person. Han har investerat 250 000 kronor på smarta lösningar för att minska sin energiförbrukning, bland annat genom att sätta solcellspaneler på taket.
I maj är Staffan Johansson med och tävlar om att bli Sveriges energismartaste person. Han har investerat 250 000 kronor på smarta lösningar för att minska sin energiförbrukning, bland annat genom att sätta solcellspaneler på taket.
Staffan Johanssons hus är 193 kvadratmeter stort och har både bubbelbadkar, golvvärme och vinkällare. Trots det är driftskostnaden på endast 3 000 kronor om året.

Nu kan ha få pris för sitt energismarta husbygge.
ANNONS

– Just nu är vi helt självförsörjande, och då är det ändå en mulen vinterdag med minusgrader, säger Staffan Johansson, 35, medan han tittar på hur mycket energi som produceras från solpanelerna.

Han står på övervåningen i den stora tvåplansvillan i Bro där han och familjen har bott i snart tre år. Den är välplanerad och förmodligen ett av kommunens energisnålaste husbyggen. Staffan Johansson har nämligen lagt åtskilliga kvällar på att planera energiförsörjningen inför bygget av villan.

– Jag är civilingenjör och det föll sig ganska naturligt att se över det tekniska när vi skulle bygga nytt. Det går att ha hög komfort men låg energiförbrukning om man tänker rätt.

Nu har han vunnit en delfinal i tävlingen E-prize, som anordnas av energiföretaget Eon och tidningen Privata Affärer, och utsetts till en av Sveriges energismartaste personer. I maj är han en av sex delfinalister som kan koras som vinnare.

– Jag skrev i motiveringen och skickade in tävlingsbidraget mest på skoj. Det visade sig att juryn gillade det.

I den stora villan finns både ­bastu, bubbelbadkar, dubbla kylskåp och två ugnar. Trots det är driftskostnaden nere på runt 3 000 kronor per år, vilket är ungefär lika mycket som för en lägenhet med två rum och kök.

Familjen vill bo bekvämt men utan att behöva oroa sig för energiutgifterna, vilket Staffan Johansson har löst på flera smarta sätt. Husets årliga energiförbrukning är ungefär 10 000 kilowattimmar, inklusive uppvärmt garage på 60 kvadratmeter. Men tack vare solcellspaneler på taket sjunker förbrukningen till runt 3 000 kilowattimmar per år.

Vid husbygget rekommenderade leverantören en frånluftsvärmepump som uppvärmningssystem, men Staffan Johansson hade en energisnålare idé. Han valde en bergvärmepump kombinerat med ett så kallat FTX-aggregat som återvinner värmen i ventilationsluften. Dessutom sugs luften in vid den svartmålade fasaden som ligger i söderläge.

– Där tjänar vi några hundra watt när solen värmer upp luften innan den sugs in.

ANNONS

Mot sydväst sitter stora fönsterpartier som släpper in mycket solenergi och för att få lite mer gratisvärme är köksön gjord i tjock svart granit.

– När solen skiner in på den blir den varm och den avger sedan värme långt in på kvällen, lite som en täljstenskamin.

Monika Broel-Plater, projekt­ledare för E-prize, berättar att juryn gillade Staffan Johanssons syn på helheten.

– Han har tänkt på allt i sitt hus, från materialval till var han ska placera sina fönster. Han har valt att behålla all komfort men minskat sin energiförbrukning.

Fakta

Så kan du göra ditt hem smartare

Välj energisnåla vitvaror, som induktionshäll och A-klassade kyl- och frysskåp.

Byt ut alla lampor till LED-lampor som håller längre och drar väldigt lite el.

Sätt solceller på taket. De har lång hållbarhet och går att kombinera med det energisystem som redan finns.

Se över värme- och ventilationssystemet i hemmet. Det är en stor del av energiförbrukningen.

ANNONS