Smart väg kan ge miljonvinst

Hur ska resorna till och från Kista bli snabbare och effektivare?

Den som sitter på svaret har nu chans att vinna tre miljoner kronor.

Det är flera olika aktörer, bland andra Stockholms stad och Trafikverket, som utlyst tävlingen. Målet är enkelt: Gör resor och transporter till och från Kista effektivare. Men vägen dit blir nog mer komplicerad.

– Hela idén bygger på att vi, de offentliga myndigheterna, bistår med informationen. Sedan får de tävlande hitta på lite vad de vill med den, säger Lars-Erik Stålkrantz som är projektledare från Trafikverket.

Rent konkret rör det sig om massor av data som hela tiden uppdateras. Det kan handla om tåginformation från SL, adressinformation från Eniro eller väderdata från SMHI.

Målet är att deltagarna ska hitta på nya och uppfinningsrika lösningar som använder sig av och kombinerar informationen.

Resultatet kan sedan, i slutändan, bli ett datorprogram eller en app i din smartphone och vinnarna delar sedan på tre miljoner kronor för att fortsätta utvecklingen.

– Om du ska vara i Kista på möte klockan 9 så kanske du har ett program som säger att du ska åka lite tidigare i dag för att det är kö eller problem med tunnelbanan, säger Lars-Erik Stålkrantz.

Enligt honom hade tävlingen inte varit möjlig för några år sedan.

– Det är nytt att så mycket data kan sammanställas från olika håll. Vissa myndigheter måste till och med leverera data enligt lagen.

Att tävlingen cirkulerar kring just Kista är ingen slump.

– Det är en kombination. Dels är det ett IT-kluster, men det pågår också mycket ombyggnad vilket gör det svårare för trafiken, säger Lars-Erik Stålkrantz.

Fakta

Tre miljoner

De ”bästa, mest innovativa och realiserbara bidragen” vinner och får dela på tre miljoner kronor.

Vinnarna utses under hösten 2013.

Lösningarna ska kunna användas på andra platser än bara Kista.

Källa: Trafikverket