Min lokala hjälte

Smarta Lydias kunskap sätts på prov i tv-rutan

Lydia Nörgård från Huvudsta syns i tv-rutan på lördagar.

I ”Smartare än en femteklassare” är det barnen som är experterna.

– De vuxna fick verkligen ta oss på allvar.

Snart 12-åriga Lydia Nörgård från Huvudsta är ett av de medverkande barnen i SVT:s familjeprogram ”Smartare än en femteklassare”, som hade säsongstart i lördags.

De tävlande, som är vuxna, svarar på frågor som är hämtade ur skolans läroböcker för ett till femteklassare. Till sin hjälp har de en expertstab av fem barn från årskurs fem.

Programmen spelades in i Göteborg med Lasse Kronér som programledare, och för Lydia blev det många resor fram och tillbaka mellan Solna och västkuststaden.

– Det har varit en jätterolig tid, jag har lärt mig mycket nytt och så har jag framför allt fått nya kompisar.

Hur kom det sig att du sökte till programmet?

– Det var jag och min kompis som såg reklamen för programmet på tv. Då sökte vi genom att gå in på internet och programmets hemsida. Sedan fick vi komma till tv-huset i Stockholm och svara på frågor. De var inte svåra, utan mer som vilket djur man skulle vilja vara eller vilken maträtt man gillar. Det var nog mest för att se hur vi pratade, säger hon.

I programmet blir det en helt annan nivå på frågorna. Lydia går i femman på Tallbackaskolan och för att kunna bistå de tävlande har hon fått plugga in vissa faktakunskaper som de ännu inte har hunnit gå igenom i skolan, där hon har SO, språk, geografi och historia som favoritämnen.

Lydia har redan fått uppmärksamhet för att hon ska vara med, och tror att fler kommer att känna igen henne nu när programmet har börjat sändas.

– Min kompis Elsa är helt besatt av autografer, så jag har fått skriva några stycken, säger hon.

Inför premiärent i lördags bjöd hon hem några av sina bästa kompisar för att titta på tv-debuten.

– Det kan kännas lite pinsamt. Förra året vet jag att programmet hade 800 000 tittare.

Var ni smartare än de vuxna?

– Jag kan inte avslöja allt, men vi var smartare än ganska många.