Utforska staden runt dig

Pappaledige Jan Adolph med dottern Lilo tipsar om Wikihood. ”Appen visar alla wikipedia-artiklar som rör platser inom ett visst avstånd från där du är.”
Pappaledige Jan Adolph med dottern Lilo tipsar om Wikihood. ”Appen visar alla wikipedia-artiklar som rör platser inom ett visst avstånd från där du är.”
Sommar i stan? Ta chansen att upptäcka nya sidor av Stockholm.

Här är tio gratisappar som hjälper dig.

Det finns en mobilapp för allt nuförtiden. Och naturligtvis en hel drös appar som man kan ha nytta av när man reser sig från picknickfilten och undrar vad man ska göra härnäst.

Lokaltidningen Mitt i har testat och valt ut tio appar som är helt gratis. De varierar från praktiska till smått otroliga.

– Det känns framtid, säger pappaledige Jan Adolph när mobiltelefonen visar vad som finns i den riktning han håller den, en funktion som kallas augmented reality.

När han vänder sig om med mobilen i ögonhöjd dyker det upp små rutor på skärmen om butiker och kaféer, men också tips om parker och utkiksplatser som appens användare har skrivit in. Klickar man på rutorna kan man läsa användarnas omdömen och ibland få erbjudanden, som en gratis chockladboll om man checkar in med facebook på ett visst café.

– Det här för tankarna till reklamhologrammen i filmen Tillbaka till framtiden, säger Jan Adolph.

Han tror att vi bara har sett början på mobilapparnas utveckling. Det här är ingen fluga som försvinner i första taget, menar han.

Janne Elvelid, verksamhetsansvarig för internetstatistik på Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE) är inte lika övertygad.

– Jag tror inte att vi befinner oss i början av app-epoken. Snarare är vi mitt i den, säger han.

Han beskriver en kamp mellan webb och app, där apparna har haft fördelen att de kunnat använda all den teknik som finns i mobiltelefonen på ett sätt som inte gått med en vanlig webbläsare, som kamera, gyrofunktion, gps, lampa, vibrator och pushnotiser.

– Men allt eftersom webbtekniken utvecklas finns det allt mindre behov av appar. Mycket av det här går att göra på webbsidor redan i dag med html5 och responsive design, som anpassar sig efter mottagaren på samma sätt som exempelvis mobilsajter, säger Janne Elvelid.

– Å andra sidan är folk inne i app-tänket nu. Och nu tillkommer det otroligt mycket nya användare, säger han.

Omkring två miljoner svenskar har skaffat smart mobil det senaste året, enligt en färsk undersökning som Google låtit göra.

– För appar har det också växt fram en fungerande betallösning, något som fortfarande är ett problem på webben, säger Janne Elvelid.

Fakta

Smarta mobiler

51 procent av svenskarna har en smart mobiltelefon.

Nästan hälften har skaffat den under det senaste året.

Användarna har i genomsnitt 30 appar på sin telefon.

Källa: ourmobileplanet.com och internetstatistik.se