Smårutten äppelsäsong

I odlingstäta Norrby finns upp till 8 000 kvadratmeter stora villaträdgårdar av gammal karaktär, ofta rika på frukt, men i år ser det något visset ut, enligt Måns Bergmark på Villa Berglidens äppelmusteri.
I odlingstäta Norrby finns upp till 8 000 kvadratmeter stora villaträdgårdar av gammal karaktär, ofta rika på frukt, men i år ser det något visset ut, enligt Måns Bergmark på Villa Berglidens äppelmusteri.
I Sydsverige talas om förväntade rekordskördar – men i Haninge och Stockholm ser äppel­säsongen halvvissen ut.

– I vanliga fall ger våra träd 300–400 kilo. I år kanske de räcker till några äppelkakor, säger Måns Bergmark på äppelmusteriet i Norrby.

Äppelsäsongen är här, och små som stora äppelodlare landet runt kastas mellan hopp och förtvivlan i takt med att skörden närmar sig.

Stiger graderna något?

Blir det fortsatt stabilt väder?

I skånska Kivik talas om en rekordsäsong, och man har förväntningar på 20 procent större skördar än normalt.

I Stockholmsregionen är det mer dämpat. Den kalla och blöta sommaren ser ut att bidra till usla skördar.

– Säsongen känns faktiskt jätte­dålig, säger Måns Bergmark på Villa Berglidens äppelmusteri ute i Norrby i Vendelsö.

– I maj kom ett snabbt temperaturskifte, mitt i äppelblomningen, från 16–17 till 10 grader. Väderbilden höll ju i sig över hela juni. Är det kallare än 12 grader så är inte de pollinerande insekterna ute och flyger, fortsätter han.

Även äppelmustsäsongen drar i gång nu, och Måns Bergmark är ute och inspekterar träden.

Musteriet tar både emot äpplen och odlar själva inför sin musttillverkning. Normalt producerar företaget 4 000–5 000 liter must per säsong, i snitt används 25 äpplen per liter. 100 000–125 000 äpplen går åt.

Men det råder alltså viss skepsis om äppelskörden som just nu håller på att mogna.

– Det verkar som att årets äpplen drabbats av mer röta. Mycket frukt ruttnar direkt på gren innan den hunnit mogna, säger Måns Bergmark.

Äpplena i år verkar även bli mindre och mogna lite senare än normalt, berättar han.

Men han poängterar att det kan skilja sig från odlare till odlare.

– De äppelträd som blommade tidigt i maj verkar ha klarat sig bättre. Det gör att odlare antingen inte fått ett enda äpple eller fått en hygglig skörd, säger han.

Sebastian Borgö på Roslagens musteri i Åkersberga håller tummarna för att äpplena kommer.

– Det är jättesvårt att säga hur säsongen blir, men den verkar vara förskjuten cirka tre veckor. Jag tror att det kommer att bli mycket att göra, men att vi får vänta lite till.

Vi frågar Måns Bergmark hur man hanterar en dålig säsong.

– Man får ju jobba hårdare med marknadsföringen. Och leta med ljus och lykta efter vilka som har äpplen. Vi hoppas ju fortfarande att det kommer in hyggligt med frukt, säger han.

Fakta

Äppelodlingarna blir fler

I SCB:s statistiksammanställning över trädgårdsproduktionen i Sverige ökar odlingen av äpplen, medan trenden för annan frukt-, bär-, och grönsaksodling är nedåt­gående.

2014 fanns 282 företag inom äppelodling i landet, att jämföra med 231 år 2002.

Svenskarna äter allt mer frukt och grönt. 2014 åt den genomsnittliga svensken 105 kilo frukt, en ökning med 26 procent jämfört med genomsnittet 1980.

Källa: SCB oc Jordbruksverket