Småsnålheten sänker kvaliteten

Gourmé och Gourmand kommer in i en restaurang med nattklubbskänsla. En lysande blå ljusslinga leder dem in i lokalen med svarta blanka soffor och stoppade stolar i röd lack.

De placeras vid fönstret med utsikt mot turiststråket Drottninggatan och smuttar på den alkoholfria hallondrinken Virgin raspberry sour, som bartendern med framgång experimenterat fram.

– Det verkar mest vara drop-in-gäster och turister här. Man hör tydligt vad gästerna vid borden intill pratar om, viskar Gourmé till Gourmand innan han sätter gaffeln i förrätten.

Kalixlöjrom på toast med hackad rödlök, gräddfil och citron (189 kronor) är rätt och slätt god. Man får det som står. Den här gången serverades löjrommen med bröd, till skillnad från förra gången herrarna var här.

– Betydligt bättre än de syltade kantarellerna som jag åt vid det tidigare besöket. De var dessvärre så indränkta i lag att svamp­smaken nästan inte kom fram, anser Gourmé om förrätten som är borttagen från den omfattande menyn med svenska smaker.

Även personalen är trevligare denna gång med en servitris som ler varmt och hjärtligt. Herrarna är överens om att det höjer känslan på stället flera grader.

Snart kommer varmrätterna in och Gourmand hugger in på beef tenderloin – 220 gram grillad oxfilé (299 kronor).

– Köttet är mediokert, rödvinssåsen smakar fabriksgjord och den halva majskolven kommer från en konservburk, säger han besviket.

Spicy tuna, grillad tonfisk (279 kronor), är ett bättre val. Den väl tilltagna biten har legat på grillen lagom länge och är saftig och röd i mitten, Dessutom är löjromscrémen syrlig, sval och salt till. Stockholm Steakhouse burger (169 kronor), som serveras med västerbottenost, sidfläsk, coleslaw, sallad och pommes frites ser bättre ut än vad den smakar – ingenting.

– Småsnålheten sänker kvaliteten, säger Gourmé.

Det serveras inget bröd till maten. På menyn finns däremot en sideorder: För 29 kronor kan man exempelvis få bearnaise, vitlökssmör eller chiliaioli. Pommes frites, tomatsallad eller grönsallad kostar 39 kronor.

– Med tanke på de höga priserna borde de vara generösare med tillbehören, tycker Gourmé och riktar in sig på efterrätterna.

Cheesecake smaksatt med havtornbär och vanilj (79 kronor) är söt och serveras med säsongens frukter, den här gången med en jordgubbe och en physalis. Kakan har en tydlig smak av digestivekex.

Vaniljglass med varma björnbär (79 kronor) är fantasilös.

Choklad- och chilitryffel smaksatt med apelsin (39 kronor) är sannolikt inhandlad utifrån och håller högre kvalitet än mycket annat på menyn.

Herrarna är åtminstone mätta när de lämnar den halvfulla restaurangen och går ut i folkhavet på Drottninggatan. Ett enda ord finns i deras huvuden: Turistfälla.

Fakta

STOCKHOLM STEAKHOUSE

Kök: Klassiskt steakhouse, som även serverar älg, rådjur och hjort från grillen. Miljö: Nattklubbskänsla. Mycket svart, rött och blankt. Pris: Inte prisvärda varmrätter 129–419 kronor. Även trerättersmenyer för 399 och 439 kronor.