ANNONS

Polisen: Småsyskon tvingas leverera knark

Flemingsberg i Huddinge
Här i Flemingsbergs centrum tror polisen att en kille sköts på måndagskvällen.
Småsyskon som tvingas leverera knark, kriminella som gör upp om narkotika och poliser som får stenar kastade på sig.
I måndags sköts ytterligare en ung kille i Flemingsberg.
– De som drabbas är tungt förknippade med narkotika, säger polischef Manne Jönsson.
ANNONS

Måndagskvällens skjutning i Flemingsberg är den fjärde allvarliga händelsen på kort tid i Huddinge, där ännu en tonårskille blivit skjuten.

Och det är knarket, och narkotikauppgörelser mellan olika gäng, som är en av de direkta orsakerna till att våldet eskalerat.

Till exempel har flera kriminella nyligen släppts ut ur fängelse, berättar polischefen Manne Jönsson i Huddinge, vilket Huddinge direkt var först med att rapportera om.

– Det kan ha bidragit till att öka spänningarna i området. De vill in i narkotikahanteringen och ta över en del av marknaden, säger Manne Jönsson.

Manne Jönsson, polischef i Huddinge.

Han ser tre åldersgrupper i Flemingsberg som är involverade i knarkhandeln:

Unga vuxna: Ungdomar i 20-25-årsåldern som kommit längre i kriminaliteten och narkotikahanteringen.

Äldre tonåringar: Ungdomar mellan 15 och 20 år som är på väg att bli väldigt involverade i brottsligheter.

ANNONS

Småsyskonen: Ungdomar i högstadieåldern som tvingas in i knarkhanden.

– Vi ser småsyskon som får utföra vissa leveranser och springa med narkotika från ett ställe till ett annat. De blir tvingade av kamrater eller släktingar, säger Manne Jönsson.

Det låter oerhört allvarligt?

– Ja, det är unga personer och detta genererar stor risk för ökad kriminalitet, att det blir raka spåret in i det i stället för att utbilda sig och göra något bättre, säger Manne Jönsson.

Hur länge har problemen varit så här stora?

– Det har tilltagit sedan sensommaren. Vi poliser har fått sten kastad på oss upprepade gånger. En gång blev en polis skadad. En volontär fick en boll sparkad på sig med. De som håller på med narkotikahanteringen vill vara i fred med brottligheten, säger Manne Jönsson.

Ska allmänheten vara oroliga?

– Nej. De som drabbas är tungt förknippade med narkotika och övrig brottslighet i området och i grupperingarna. Ingår man inte i den kriminella sfären är det väldigt osannokigt att man råkar ut för sådana här brott, säger Manne Jönsson.

Vad gör polisen för att lösa detta?

– Vi jobbar intensivt med en högre närvaro i Flemingsberg. Vi kontaktar föräldrar till ungdomarna som är involverade. Vi vill att de ska ta ett ännu starkare ansvar för sina tonåringar.

Fakta

Tre skjutningar och två granater - kan hänga ihop

Polisen utreder nu om – och hur – de senaste veckornas händelser har en koppling:

11/9: En man skottskadas i Flemingsberg.

14/9: En tonårskille skottskadas vid 14-tiden i Huddinge centrum i närheten av Sjödalsgymnasiet.

15/9: Natten mellan fredag och lördag detonerar en granat i Visättra. Ytterligare en odetonerad granat påträffas. Två unga män misstänks för inblandning i dåden.

26/9: Två män grips misstänkta för narkotikabrott i Flemingsberg. En av männen misstänks även för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, då han har ingredienser till sprängmedel hemma. Den andra mannen häktas, misstänkt för narkotikabrott.

1/10: Kille i 17-årsåldern skottskadas vid 21:30-tiden i Flemingsbergs centrum.