ANNONS

Smedbymordet: Svårt att avgöra vem som sköt

Rättegångsförhandlingarna hålls av Hovrätten i Attunda tingsrätt.
Rättegångsförhandlingarna hålls av Hovrätten i Attunda tingsrätt.
Försvarsadvokat Thomas Rothpheffer företräder 33-åringen.
Försvarsadvokat Thomas Rothpheffer företräder 33-åringen.
Ny vittnesuppgift pekar ut skytten i Smedbymordet. Men åklagaren föreslår medhjälp till mord för att få till en fällande dom.
ANNONS

På måndagen, den 19 juni, påbörjades rättegångsförhandlingarna i Svea Hovrätt angående mordet på en 28-årig man i Upplands-Väsby, i mars 2015. 28-åringen blev skjuten med sju skott på en parkeringsplats i Smedby, efter att ha bestämt träff med gärningsmännen i tron att de ville köpa narkotika.

Kulorna träffade mannen på flera ställen i huvudet och kroppen. Och av utförandet att döma var det en ren avrättning, för tre av skotten avlossades när 28-åringen redan låg på marken.

Friades i tingsrätten

Trots att bevisen är starka mot de två mordmisstänkta männen, en 28 åring och en 33-åring, 26 respektive 31 år vid mordtillfället, kunde tingsrätten i december samma år som mordet skedde inte enas om en fällande dom och friade.

Innan målet hann prövas i Hovrätten flydde 28-åringen landet. Han greps i Brasilien förra året och utlämnades till Sverige som gör att rättegångsförhandlingarna nu kan återupptas igen efter att ha skjutits upp flera gånger.

Båda männen kan knytas både till brottsplatsen och till mordvapnet, men svårigheten ligger i att bevisa vem som avfyrade skotten. Därför har åklagren i stället valt att pröva få 28-åringen och 33-åringen fällda för medhjälp till mord.

– Jag har formulerat gärningsbeskrivningen på ett lite annat sätt. Vilket gör att rätten kan döma utan att veta vem av de två som höll i vapnet. Om man inte kan bevisa medgärningsmannaskap, så ska man kunna döma medhjälp till mord på båda i stället, säger Jenny Karlsson, åklagare.

Advokat Thomas Rothpheffer försvarar 33-åringen. Foto: Alexander Jacobsson

ANNONS

Vittnet ska ha sett vem som sköt

En ny vittnesuppgift har tillkommit i målet sedan tingsrättens förhandlingar. Ett vittne till mordet och påstår att det var 28-åringen som var skytten, men nämnde aldrig det i rätten. För enligt vittnet själv var det ingen som ställde frågan. På grund av den traumatiska händelsen vill personen inte vittna igen i Hovrätten.

33-åringen har fram tills han blev omhäktad varit tvungen att inställa sig minst en gång i veckan på polisstationen. Vilket hans försvarsadvokat ställer sig väldigt kritiskt till:

– Varje vecka är väldigt mycket när det har tagit så lång tid. Ett utreseförbud eller ett besök hos polisen i månaden hade varit rimligare. Min klient har inte missat ett enda tillfälle hos polisen, och han var på plats vid rättegången den 9 maj, men inte den andre. Därefter begärde åklagaren honom häktad, säger Thomas Rothpheffer, advokat.

Rättegångsförhandlingarna pågår fram till torsdag den 22 juni.

Mer om rättegången i Smedbymordet kan du läsa på Lokaltidningen Mitt i. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.