Bilist körde på Rex i Hökarängen – och smet

Rex Gisslén blev offer för en smitningsolycka i Hökarängen i juni. Här i korsningen där det hände – Söndagsvägen-Måndagsvägen.
Här, i korsningen Söndagsvägen–Måndagsvägen körde en smitare på Rex Gisslén.
En bilist körde på Rex Gisslén i Hökarängen – och smet.
Kvar är Rex – med svåra smärtor från sina skador och ett avslag från Trafikförsäkringsföreningen.

Den 7 juni skulle Hökarängsbon Rex Gisslén jobba natt. Men än var kvällen ung. Han beslöt att ta en tur på mopeden innan det var dags att åka till hotellet där han är nattportier.

Klockan var ungefär 20.30 och Söndagsvägen tom på trafik. Men i korsningen till Måndagsvägen dök en bil upp från vänster. Den körde rakt in i Rex Gisslén.

– Han kom i full fart, trots att han hade väjningsplikt. Jag ramlade omkull och fick genast väldigt ont i axeln, berättar han.

Föraren körde iväg

Rex Gisslén såg föraren kliva ur bilen en bit bort på Måndagsvägen. Men när han såg att Rex hade rest på sig hoppade han in i bilen igen och försvann, förmodligen på en cykelväg.

– Jag blev helt paff av att han inte gick fram till mig. Jag antar att det var för att jag reste på mig – då såg han att jag levde. I efterhand tänker jag att jag borde ha legat kvar och spela död men min impuls var att omedelbart försöka ställa mig upp, för att se om jag kunde, säger han.

Rex Gisslén blev offer för en smitningsolycka i Hökarängen i juni. korsningen Måndagsvägen–Söndagsvägen

Rex Gisslén visar foton av sina skador och andra dokument som gäller olyckan. Den skedde i korsningen i bakgrunden (Söndagsvägen–Måndagsvägen).  Foto: Hanna Lilja

Mitt i träffar Rex Gisslén i olyckskorsningen, drygt två månader efter ambulansfärden till akuten. Han är långtifrån återställd. Värken är svår i vänster axel, där ett ledband gick av. Han saknar känsel i vänstra ringfingret där en benbit lossnade och har smärtor och stelhet i vänster ben, som svullnade upp enormt direkt efter olyckan.

– Exakt vad jag har för skador i benet är inte klarlagt. Det ska röntas igen, precis som axeln, berättar Rex Gisslén, som inte vet om han någonsin blir helt skadefri.

Orolig inför hösten

Sjukskriven var han bara ett par arbetspass, på grund av sin ”envishet”. Däremot gick sommarens privata projekt i stöpet – att ta mc-kort ihop med dottern. Han kan helt enkelt inte köra en tvåhjuling. Han kan heller inte bära tunga saker alltför långt och är orolig inför hösten, då konferenserna kommer i gång och många bord och stolar ska lyftas på hotellet.

Det känns som om de tror att jag ljuger

Rex Gisslén får ingen ersättning

Han är också djupt besviken på Trafikförsäkringsföreningen. Han fick avslag därifrån, på sin begäran om ersättning för mopedskadorna. Orsaken är att inga vittnen kan berätta hur olyckan gick till. ”Förarens egen redogörelse räcker inte som bevis”, står det i beslutet. Att två personer hörde oljudet från sina lägenheter sprang ner för att hjälpa honom räcker inte – för de såg inte krocken.

– Det känns som om de tror att jag ljuger. Jag har fotografier på skadorna på min kropp och min moped är obrukbar. Det gör mig förbannad att det inte räcker som bevis, säger han.

Fler bevis krävs

På Trafikförsäkringsföreningen beklagar man att Rex Gisslén känner sig misstrodd. Det handlar inte om misstro, utan att man måste kunna visa att det var bilen som orsakade olyckan, förklarar man.

– Vid en smitningsolycka finns normalt bara en part. För att få ersättning behöver den drabbade, utöver sin egen berättelse, ha någon form av bevis som stödjer att det var den andra parten som orsakade olyckan. Det kan vara ett vittne eller teknisk bevisning. I det här fallet saknas bevis för att det var den andra parten som orsakade olyckan och då kan vi inte lämna någon ersättning, säger skadechef Thomas Stenqvist.

Rex Gisslén blev offer för en smitningsolycka i Hökarängen i juni. Här visar han ett ärr från olyckan.korsningen söndagsvägen- måndagsvägen

Rex Gisslén har fortfarande ingen känsel i en av fingrarna på vänster hand och ett ärr där klockan skar in i handleden. Värst är värken i axeln och benet. Foto: Hanna Lilja

Rex Gisslén suckar. Det är med viss bitterhet han tittar ut över den stillsamma korsningen. Under olyckskvällen var det ännu lugnare, och ändå slutade det illa.

– Jag har haft körkort sedan jag var 18 år och har kört prickfritt sedan dess. Och så råkar jag ut för en olycka i det här lugna området, för att en annan bilist kör slarvigt. Det är klart att jag är arg på honom, han smet från sitt ansvar, säger han.