Smitare i bil försökte köra över polis

En polis var nära att mejas ner i samband med en biljakt mellan Sundbyberg och Solna i förra veckan. Bilisten som försökte smita är nu misstänkt för försök till grov misshandel.

Det var vid halv tvåtiden natten mot tisdag som polisen såg en bil som körde med släckta lysen. Då började man följa efter för att kontrollera föraren och fordonet. Men när mannen i bilen upptäckte poliserna tryckte han gasen i botten och körde i väg.

Poliserna följde efter och lyckades efter en stund få föraren att stanna. Men så fort de två polis­männen klev ur bilen för att gripa honom gasade han igen och körde i full fart mot en av poliserna.

– Han fick kasta sig åt sidan i en snödriva för att inte bli överkörd, säger Johan Wikström vid Väster­ortspolisen.

Jakten fortsatte sedan en stund till men på ­Huvudstagatan tog det stopp för färden.

– Polisen prejade honom, säger Johan Wikström.

Huvudstabon Michael Westlund vaknade av ­sirenerna och tog fram sin kamera.

– Jag såg hur bilen kom i full fart med en piketbuss efter sig. Piketen knuffade sedan upp bilen i en snöhög. Det tog inte många sekunder förrän poliserna hade övermannat dem i bilen. Det var ett skolboksexempel på polisingripande, säger han.

Föraren greps och är nu misstänkt för försök till grov misshandel. Mannens passagerare är inte misstänkt för något brott.

Att folk smiter från polisen vid ingripanden är relativt vanligt förekommande.

– Det händer varje dag att bilister försöker köra ifrån oss när vi försöker stoppa dem. Ofta är det folk som inte har körkort. Det är ett bötesbrott från början, men en vansinnesfärd på gångvägar genom bostadsområden kan sluta med att människor blir invalidiserade för livet och ge fängelse i upp till sex år, säger Per-Erik Bärneman på Västerortspolisens trafiksektion.