Smitarens färd slutade i ett träd

Bilfärden slutade i ett träd i Hökarängen efter att bilföraren hade smitit från polisens nykterhetskontroll.
Bilfärden slutade i ett träd i Hökarängen efter att bilföraren hade smitit från polisens nykterhetskontroll.
Föraren körde förbi polisens nykterhetskontroll.

Två timmar senare kunde räddningstjänsten få ut honom ur bilen som kört rakt in i ett träd i Hökarängen.

Det var vid fyratiden på morgonen förra måndagen som en polispatrull i söderort med lite tid över beslöt sig för att göra nykterhetskontroller i trafiken.

– En bil vägrade stanna och drog bara rakt förbi och ökade farten, säger Peter Nylind vid Söderortspolisen.

Bilen körde så fort att den hann försvinna när patrullen skulle följa efter.

Nästa gång de såg den, vid Fagersjövägen intill Örbyleden, var den totalkvaddad efter en krasch rakt in i en kraftig trädstam.

– Patrullens första spontana reaktion var att föraren måste ha dött eller var allvarligt skadad, men det visade sig att han var förhållandevis lindrigt skadad med tanke på vilka skador bilen hade, säger Peter Nylind.

Räddningsinsatsen var komplicerad och blev långvarig. Både räddningstjänst och ytterligare två polispatruller ryckte ut.

Enligt räddningstjänstens händelserapport var de tvungna att vara extra försiktiga då motorutrymmet var alldeles sammantryckt, vilket innebar att det fanns risk för att det kunde läcka ut bensin.

Insatsen var svår eftersom mannen satt fastklämd i fordonet. Räddningstjänsten klippte slutligen bort taket och fick ut honom ur fordonet vid sextiden på morgonen. Då hade de arbetat i två timmar på att få loss honom. Han bedömdes ha frakturer på över- och underkroppen.

Mannen fördes till sjukhus i ambulans. Även personal från polisen följde med till sjukhuset för att ta blodprov på mannen och en utredning om grov rattfylla inleddes.

Om det var narkotika eller alkohol som mannen var påverkad kan Peter Nylind inte svara på.

– Om det är det ena eller det andra kan jag varken bekräfta eller dementera. Någon form av misstanke har man haft som gjort att man tagit prover på båda delarna, säger han.

Förra året anmäldes för första gången fler rattfyllor under påverkan av narkotika än av alkohol, enligt Brottsförebyggande rådets preliminära siffror för Stockholms stad.

– Det visar att det är minst lika vanligt att folk kör drogpåverkade, säger Nina Gual, polisens samordnare av Samverkan mot alkohol och droger i trafiken i länet.