Min lokala hjälte

Smitning vanligt vid köpcentrum

P-O Carlsson kollar alltid om bilen fått någon skada innan han kör iväg.
P-O Carlsson kollar alltid om bilen fått någon skada innan han kör iväg.
Förra året smet över 200 bilförare som kört på och skadat andra bilar vid de fyra stora handelsplatserna i Nacka.

Flest smitningsolyckor skedde vid Sickla köpkvarter, visar siffror som Lokaltidningen Mitt i tagit fram.

Tisdag strax efter lunch är det relativt gott om lediga ytor på parkeringsplatserna vid Sickla köpkvarter, och tillflödet av bilar är lugnt. P-O Carlsson har parkerat sin bil och ska in och handla mat.

– Jag brukar alltid kolla bilen efter skador när jag kommer tillbaka, det är väldigt lätt hänt att man får en buckla, säger P-O Carlsson.

Han tycker ändå att parkeringen i Sickla är bra.

– Det är stora rutor här, säger han.

En bit bort ska Inger Bagger precis stiga in i bilen och åka iväg.

– Jag fick faktiskt en liten skada på bilen för bara ett par veckor sedan, men inte här. Jag tycker att folk borde ha bättre moral, för det är tråkigt när bilen skadas och ingen hör av sig, säger hon.

På Sickla köpkvarters parkeringar anmäldes 120 smitnings­olyckor under 2011. I år har antalet olyckor dock minskat, trots att varken besökare eller antalet bilar blivit färre.

– Vi har målat upp tydligare rutor på parkeringarna och arbetat med parkeringsvärdar som styr besökare till våra parkeringshus, och det tror vi har fått effekt, säger Susanne Åhlén, marknadsområdeschef handel vid Atrium Ljungberg.

Tomas Samuelsson, kriminal­inspektör och förundersökningsledare vid Nackapolisen, säger att det totalt rör sig om ungefär 1 000 smitningar per år i Nacka, Värmdö och Tyresö.

– Det är så klart mycket vid de stora handelsplatserna men det händer också ute i villakvarteren.

Det är inget brott i sig att stöta samman med en annan bil. Man har däremot som förare en absolut skyldighet att höra av sig till ägaren av den andra bilen, antingen personligen, eller via en lapp med korrekta uppgifter. Eller via polisen.

– Då gör man rätt för sig, och då sköter försäkringsbolaget regleringen. Den vållande föraren får betala självrisken. Men struntar man i det då begår man ett brott enligt trafikförordningen, och kan få böter på 1 200 kronor, säger Tomas Samuelsson.

Men merparten av de som smiter vid parkeringsolyckor har enligt Tomas Samuelsson faktiskt inte märkt att de skadat en annan bil.

– Vi har äldre förare, ovana förare och förare av tyngre fordon som kan råkat köra emot och inte märkt det.

De flesta som medvetet smiter från en olycka kör oftast olagligt.

– De är antingen påverkade av någonting eller så har de inget körkort. Sedan finns det så klart de som vill att någon annan ska betala – för det kan ju bli rätt dyrt, säger Tomas Samuelsson.

Många som fått sin bil påkörd blir frustrerade och arga. Om den påkörande bilen är okänd får ägaren stå för självrisken.

– Det gör folk jäkligt förbannade. Du har parkerat snyggt och ordentligt och någon annan har ställt till det – och du får betala.

Dessutom så finns det fall då anmälaren kan visa vilken bil som kört på deras bil, men utredningen läggs ändå ner eftersom det inte går att visa vem som körde bilen.

– Endast ett registreringsnummer räcker inte för oss, vi måste veta vem det var som körde bilen vid tillfället. Så trots att vi har fordonet så måste vi ibland lägga ner utredningen, säger Tomas Samuelsson.

Fakta

Här inträffade smitningsolyckorna

Smitning vid parkeringsskador ett brott mot trafikförordningen (ger dagsböter) medan smitning vid övriga trafikolyckor är ett brott mot trafikbrottslagen (ger oftast dagsböter, i grova fall upp till ett års fängelse). Källa: Polisen