ANNONS

Vattkoppor tvingar vårdcentralen att stänga

Barn med vattkoppor kommer till vårdcentralen, som då tvingas stänga för smittrisken.
Barn med vattkoppor kommer till vårdcentralen, som då tvingas stänga för smittrisken.
En epidemi av vattkoppor i Hässelby har lett till stora problem för vården när föräldrar tagit med sina sjuka och smittsamma barn till läkaren.
I Åkermyntan har vårdcentralen tvingats stänga igen fyra (!) gånger bara den senaste veckan för att desinficera lokalerna.
ANNONS

Vattkoppor är en luftburen smitta och om en sjuk person kommer in i ett rum finns risk att smittan sprids till andra personer som vistas där.

De senaste veckorna har det olyckliga hänt vid ett flertal tillfällen: föräldrar har kommit med sina sjuka barn till Åkermyntans vårdcentral utan att kontakta vården först.

– Varje gång det här händer måste vi stänga igen i två timmar för att sprita och desinficera väntrummet och andra lokaler, säger Ann-Marie Flink, sjuksköterska vid vårdcentralen.

Patienter tvingas vända

Konsekvensen blir att alla planerade patientbesök måste ställas in och bokas om. Det är ett slöseri med resurser och innebär dessutom stora olägenheter för patienter som tagit sig till vårdcentralen men måste vända i dörren.

Under den gångna veckan tvingades alltså vårdcentralen stänga vid fyra tillfällen, två timmar varje gång. Det är en hel arbetsdag som försvinner bara där.

Två gånger samma dag

Vid ett tillfälle före jul hade man just öppnat upp drop in-mottagningen och provtagningen efter desinficering när nästa sjuka barn anlände och man tvingades stänga igen.

Kom inte med misstänkt vattkoppor till vårdcentralen, uppmanar sjuksköterskan Ann-Marie Flink. Foto: Oscar Hjertqvist

Ring istället

Men vad ska man då göra om man misstänker att barnet fått vattkoppor?

 Om barnet har feber, får prickar och man misstänker vattkoppor ska man ringa oss på vårdcentralen, så kan vi ge patienten råd. Annars kan de ringa 1177 –  Vårdguiden. De är väldigt duktiga på att ställa diagnos per telefon. Det går också att träffa läkare via videotjänster, säger Ann-Marie Flink.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.