Sms från mördare blev bok

”Jag har inte suttit och låtsats att jag är 15 år, jag utgår från att de pratar som jag själv gör, med vissa undantag förstås”, säger Nina Larsdotter.
”Jag har inte suttit och låtsats att jag är 15 år, jag utgår från att de pratar som jag själv gör, med vissa undantag förstås”, säger Nina Larsdotter.
Inspirerad av det uppmärksammade Sturebymordet har hon utforskat vad som driver ett barn till att döda.

Med debutromanen ”Annan påföljd” har Nina Larsdotter skrivit in sig i den svenska kriminallitteraturen – och i nya hemkommunen Danderyd.

Sommaren 2009 skakades hela Sverige av det så kallade Sturebymordet. Ett triangeldrama präglat av våldsam svartsjuka slutade med att en 15-årig flicka kvävdes till döds i en skogsdunge i södra Stockholm. Samma höst dömdes två jämnåriga ungdomar, som tidigare varit ett par, för mord och anstiftan till mord. Påföljden blev sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader.

Mordet i Stureby var något som många pratade om. På löpsedlar, på tv, i radio – och på framsidan av det nummer av kriminalmagasinet Misstänkt som en dag låg på bordet framför en aspirerande författare som precis fått en uppgift på Ordfronts deckarkurs: att skriva en scen baserad på ett verkligt rättsfall.

– Jag skrev en scen som presenterar mördaren och hans flickvän efter att hon fått veta att han varit otrogen, men innan allt tog den vändning det senare tog. Jag var nervös för det var mycket dialog, men det visade sig senare vara en av mina styrkor, berättar Nina Larsdotter.

Kanske är det bakgrunden som lärare, kombinerat med egenskapen att vara en god lyssnare, som format Ninas gehör för ungas språk och interaktion.

Men det som i slutändan har gjort hennes skildringar av 15-åringars känsloliv trovärdiga är det allmänmänskliga anslaget.

– Jag har inte suttit och låtsats att jag är 15 år, jag utgår från att de pratar som jag själv gör, med vissa undantag förstås.

”Annan påföljd” är dock en bok för vuxna. Den tar avstamp i autentiska sms-konversationer och några förhörsprotokoll men är i övrigt en helt och hållet fiktiv roman.

Som en röd tråd genom boken löper frågor om ansvar och skuld och handlingars konsekvenser – påföljder bortom de rättsliga.

– Man kan aldrig försvara sådana här handlingar, men det är min övertygelse att man kan förklara dem. Ingen människa vaknar en morgon och är ond.

För Nina Larsdotter har skrivandet varit ett sätt att bekanta sig med sin nya hemkommun. Viktor Rydbergs samskola, Hamnkrogen i Stocksund och Ösbysjön spelar centrala roller i handlingen.

– Att förlägga handlingen här har varit ett sätt för mig att erövra Danderyd efter att ha bott 15 år i Tyresö.

Efter deckarkursen på Ordfront tog Nina tjänstledigt ett halvår från jobbet som ombudsman på Lärarförbundet.

Och det var väl utnyttjad tid – förutom den nästan färdigställda debutromanen hade hon redan börjat skissa på ytterligare några böcker när de sex månaderna var till ända: del två och tre i trilogin, en feel good-roman (”den är superrolig”) och några barn- och ungdomsböcker.

– Jag satt verkligen på rumpan och skrev.

När det kommer till det slutgiltiga steget – själva publiceringen – var det hela tiden självklart att det skulle bli på ett eget förlag.

– Det är väldigt svårt att bli antagen. Det finns så många andra motiv till att ge ut en bok förutom att att den är bra.

Hur länge stannar du kvar på kontorsjobbet?

– Det är såklart en plan att sysselsätta mig med det här framöver. Det är få författare förunnat att leva på sitt skrivande, det är jag ödmjuk inför, men jag har många idéer om hur man kan bredda sin verksamhet. Jag har aldrig sett mig som en entreprenör men jag har börjat inse att jag kanske är det ändå, säger Nina Larsdotter.

Fakta

Mer krimkultur

Himlen är oskyldigt blå”: Långfilm från 2010 baserad på ett av de mest uppmärksammade narkotikatillslagen i Sverige, med Peter Dalle i rollen som en av huvudmännen i den så kallade Sandhamnsligan.

En pilgrims död”: Tv-serie om Palmemordet som bygger på Leif G.W. Perssons romansvit ”Välfärdsstatens fall”.

Helikopterrånet”: Samuel Brissman varvar fakta med fiktion i en ny bok om det spektakulära rånet i Västberga i södra Stockholm 2009.

Fakta

Debuterar på eget förlag

Namn: Nina Marie Larsdotter Lööw.

Ålder: 39.

Aktuell: Debutromanen ”Annan påföljd” som kommer ut den 19 september på egna förlaget Litet förlag som hon startade i januari.

Bor: Nora i Danderyd. Uppvuxen i Gröndal i Stockholm.

Familj: Sambon Anders, 39, sonen Victor, 14 och dottern Agnes, 7 samt bonusbarnen Natalie, 11 och Amanda, 9.