Smugglade in irakier i landet

En 43-årig man från Norsborg har dömts för medhjälp till människosmuggling.

Enligt rätten har han fört in 18 irakiska flyktingar till Sverige.

Den 21 oktober 2010 klev 43-åringen av samma plan från Istanbul som sju irakier utan pass. Han stoppades i tullen med sju svenska och fyra irakiska pass på sig och greps.

I utredningen hittade polisen ytterligare tre resor ­under 2010 som liknade den första. Norsborgsbon åtalades för att ha organiserat människosmuggling. Han ska vid fyra tillfällen under 2010 ha tagit irakier till Sverige bland annat via Syrien mot betalning.

– Jag har betalat 20 000 dollar för att smugglas hit. Min man finns kvar i Syrien med två av barnen, har en kvinna sagt i polisförhör.

Mannen själv har hela tiden nekat.

– Jag har inte tagit en enda dollar, sa han till polisen när han greps.

Han hävdar att han varit i Syrien i affärer och bara hjälpt till att bära pengarna och passen igenom tullen.

Tingsrätten tycker att bevisen bara räcker för att döma 43-åringen till fyra månaders fängelse för medhjälp till människosmuggling.

”Utseendena på de personer som vittnena beskrivit stämmer inte in på 43-åringens utseende”, skriver rätten. Ändå tycker man att det är bevisat att han hjälpt till med smugglingen genom att boka biljetter och använda falska och förlustanmälda pass från sin egen familj för att dölja flyktingarnas identitet.

Norsborgsbons försvarare Tobias Fälth är kritisk till att tingsrätten helt dömt ut hans klients trovärdighet, framför allt vad gäller de tre första resorna.

– De bevis som åklagaren lagt fram, i relation till min klients förklaringar, tycker jag inte räcker för en fällande dom.