ANNONS

Smuts, fukt och giftvatten på flyktingboende

Flyktingboendet Dragudden, nära Hemmesta, har blivit kritiserat.
Kranvattnet är giftigt.
Kranvatten som inte går att dricka, trasiga fönster och snuskiga toaletter. Det är vardag på flyktingboendet Dragudden nära Hemmesta. Snart flyttar en fembarnsfamilj in på boendet.
– Det är inte värdigt människor, säger Laila Nyström.
ANNONS

Dragudden tjänade länge som kursgård. Idag ägs det röda huset av bolaget Individia group och hyrs av Värmdö kommun, som i sin tur hyr ut det till nyanlända som har flytt krig.

På boendet finns 40 platser. Varje familj betalar 8 000 kronor i månadshyra.

Dragudden var länge en kursgård. Idag är det hem till nyanlända Värmdöbor.

Snart flyttar en familj med fem barn in på boendet. Eva Larsson, Laila Nyström, Ebba Hagander Mir och Ammar Khayata från gruppen Välkommen till Värmdö är här för att förbereda. Utanför huset står deras lastbil full med skänkta sängkläder, husgeråd och gosedjur.

Det är så äckligt

Eva Nilsson

– Men det är knappt att det går att göra fint. Det är mögligt och dant här, säger Ebba Hagander Mir.

14 personer delar på tre toaletter

I de små rummen finns trasiga möbler. De tre toaletterna, som 14 personer delar på, är smutsiga och toastolen är brun av avlagringar. Golvmattorna i duschen är trasiga och mögliga.

– Det är så äckligt, säger Eva Nilsson.

ANNONS

Toaletterna på boendet. I dagsläget får 14 personer dela på tre stycken.

I vintras var det så kallt de satt i köket med ugnarna på för att få värme

Ebba Hagander Mir

Flera av fönstren är spruckna och det drar kallt.

– I vintras var det så kallt att familjen som bor här satt i köket med ugnarna på för att få värme, säger Ebba Hagander Mir. 

Kranvattnet både luktar och smakar starkt av järn. Värmdö kommuns prover visar att det är otjänligt att dricka och istället levereras vattendunkar till boendet.

Välkommen till Värmdö samlar in täcken och övrigt som behövs och skänker till nyanlända.

Värmdö kommun medveten om problemen

Att de nyanländas boenden inte lever upp till normalstandard är ingen överraskning för Värmdö kommun.

Kommunstyrelsen, där de lokala politikerna sitter, har flera gånger fått information om såväl mögel i boendet för nyanlända i Mölnvik, uppgifter om möss och takläckor i boendet på Skärgårdsvägen samt information om illaluktande och smutsigt vatten i Dragudden.

Mattan inne i duschen är trasig och fuktig.

Trots det så har inga åtgärder vidtagits på Dragudden.

Karin Jöback är avdelningschef på tillväxtavdelningen och är en av dem som ansvarar för nyanländas boenden. Hon säger att Värmdö kommun hade anmärkningar på Dragudden när kontraktet skrevs på.

 – Jag har inte varit där själv. Men jag vet att vi har haft anmärkningar och att dialogen mellan oss och motparten har fördröjts. Och det är klart att det är problematiskt, säger hon. 

Det här är ovärdiga boendemiljöer och de är inte lämpliga för familjer

Mikael Lindström (S), oppositionsråd

Socialdemokraterna krävde redan i mars att få svar på vad som görs åt de sanitära olägenheterna. Nu vill de se åtgärder.

– Det här är ovärdiga boendemiljöer och de är inte lämpliga för familjer. Om vi i kommunen har hyrt undermåliga bostäder så är det dags att ställa krav, säger Mikael Lindström (S), oppositionsråd.

”Ingen svensk skulle godta detta”

Laila Nyström har jobbat inom vården och är van vid att bädda sängar. ”Jag gör vad jag kan för att hjälpa till”, säger hon.

Det är inte värdigt människor

Laila Nyström

Inne i ett av de små rummen sitter Laila Nyström på sängkanten och bäddar. Här ska tre 90-sängar in.

Snart flyttar en sjubarnsfamilj in på boendet.

Laila gör sitt bästa för att rummen ska bli beboeliga. Ställer in tallrikar och glas, lägger dukar på borden och små gosedjur på sängarna. Ändå känns det inte bra, säger hon.

– Det är ingen svenskfödd som skulle godta det här boendet, ingen. Det är inte värdigt människor. När man tänker på att det finns de som tjänar pengar på det här…Usch, nej, det känns inte bra alls. 

Lokaltidningen Mitt i har sökt Individia group

Fakta

Värmdö kommun ansvarar för boende

  • Värmdö kommun ansvarar enligt bosättningslagen för att bosätta nyanlända. Det sker i första hand på den ordinarie bostadsmarknaden.
  • Om den ordinarie bostadsmarknaden inte kan tillgodose behovet behöver Värmdö kommun bygga tillfälliga boenden.
  • I de fall där Värmdö kommun hyr boenden så regleras ansvar i hyreskontrakt. Kommunen är skyldig att se till att kontraktet följs.
Källa: Värmdö kommun
ANNONS