Smutsig obelisk kan gnistra igen

Den lika älskade som hatade obelisken i Sergelfontänen är märkt av 39 år i city.

Nu vill Socialdemokraterna fräscha upp det smutsiga konstverket.

– Om man gör någonting bra av den kan den bli ett av Stockholms finaste landmärken, säger oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S), som i en motion föreslår att obelisken ska tvättas och få ett nytt ljussystem.

– Jag fick idén när jag var i Paris och såg Eiffeltornet glittra varje kväll. Då kom jag på att obelisken skulle kunna bli någonting liknande för Stockholm.

”Kristallvertikalaccent”, som glaspelaren egentligen heter, invigdes 1974.

Konstnären Edvin Öhströms obelisk är en 37,5 meter hög stålkonstruktion med 80 000 glasprismor. Men ljuset döljs mycket av smuts.

– Den togs aldrig hand om. Jag vet att konstnären var besviken, men med dagens ljusteknik kan vi få den att gnistra igen, säger Tomas Rudin.

Förslaget från S-politikern är nu ute på remiss och i ett tjänsteutlåtande från Stadsdelsförvaltningen får han stöd för att glaspinnen bör tvättas och rustas upp.

Obelisken har rengjorts ett par gånger sedan 1974. Dock bara på ytan och det är nu över tio år sedan sist.

Men enligt trafikkontoret är en uppfräschning av fontänen redan planerad.

– Och under våren tar vi beslut även om obelisken, men jag svårt att tro att vi inte tvättar den i samband med att vi fixar fontänen, säger Mikael Åström på trafikkontoret.

Glaspinnens stålskelett ska dessutom blästras och då menar trafikkontoret att man får ett gyllene tillfälle att tvätta glasprismorna.

Huruvida nytt ljus ska sättas in vill dock förvaltningen vänta till våren innan man tar ett beslut om.

– Vi ska byta elsystemet och då är det möjligt att man byter lampor också, säger Mikael Åström.

Stockholm lockar många turister

STOCKHOLM Med närmare 11 miljoner gästnätter årligen är Stockholm ett av de populäraste resmålen i Europa.

Och det är huvudstaden som förra året var den största magneten för besök i hela Sverige. Stockholm stod för närmare en tredjedel av antalet internationella gästnätter.

Under 2012 gjordes 3,5 miljoner internationella gästövernattningar i Stockholm, vilket är en ökning med 1,6 procent. Samtidigt minskade antalet internationella gästnätter i riket som helhet.

Jag fick idén när jag var i Paris och såg Eiffeltornet glittra varje kväll.