ANNONS

Smutsigt där barnen plaskat

Alla Södermalms plaskdammar som var i gång i somras hade vid minst ett tillfälle bakterier som kan leda till ögon- och öroninflammation. Här är dammen vid Högalid.
Alla Södermalms plaskdammar som var i gång i somras hade vid minst ett tillfälle bakterier som kan leda till ögon- och öroninflammation. Här är dammen vid Högalid.
Södermalms plaskdammar kryllade av bakterier i somras.

Nu satsar stadsdelsförvaltningen på kolsyra för att få bukt med problemet.
ANNONS

Plaskdammarna i Tengdahlsparken, vid Bysistäppan i kvarteret Haren och i Högalidsparken hade alla för höga halter av bakterier enligt provtagningar som gjordes i somras, detta enligt en ny rapport från miljö- och hälsoförvaltningen. Dammen i Lilla Blecktornsparken var inte i drift under den gångna säsongen.

Dammarna med för mycket bakterier visade alla minst ett prov på Pseudomonas Aeruginosa. En bakterie som kan leda till ögon- och öroninflammationer och till problem med läkning om man får in den i sår.

För att få bukt med problemet till nästa säsong ska stadsdelsförvaltningen tillföra kolsyra i vattnet, så att pH-värdet ändras vilket gör att kloret som tillsätts i dammarna får en högre verkningsgrad.

– Det betyder att vattnet förhoppningsvis kommer att få en bättre kvalité, säger Mats Christenson, stadsmiljösekreterare.

Har ni fått in några rapporter om barn som blivit sjuka av att bada i plaskdammarna?

– Nej, ingenting som jag känner till. Men vi gör de här åtgärderna ändå, för att det ska bli ännu bättre. Att vi gör allt vi kan för att få ner bakteriehalterna.

Sett till resten av stadens plaskdammar har 2015 varit ett riktigt dåligt år. Av de 54 plaskdammar i staden som varit i drift i har hela 81 procent visat förhöjda bakteriehalter vid något tillfälle – en ökning från ungefär 50 procent förra året.

En av orsakerna är, enlig rapporten från miljö- och hälsoförvaltningen, är stora brister i parkstädningen i dammarnas närhet. Bakterier kommer från jorden i omgivningen och hamnar lätt i dammarna om inte städningen sköts.

– Vi har följt upp med en konferens med representanter från stadsdelarna och de kom fram till var att skyddszonen på ca 30 meter vid parkstädningen där man ska vara extra försiktig inte skötts så väl, säger Marithe Eriksson på miljöförvaltningen.

ANNONS

Enligt henne skulle också någon del av bristerna kunna ledas till att det varit en ny entreprenör som utfört proverna. Marithe Eriksson menar att det kan ha lett till att entreprenören ibland exempelvis mätt bakteriehalten på dammar under städning, vilket man inte ska göra. Men hon konstaterar samtidigt att även miljöförvaltningens kontroller visar på problem vid plaskdammarna.

Staden har, förutom bakterieproverna, gjort fysiska inspektioner av plaskdammarna. Även här hittades brister. Bland annat hade 72 procent av dammarna brister i städningen, 48 procent brister i informationen och 56 procent inte tillgång till toalett.

Därför rekommenderar nu miljöförvaltningen att stadsdelarna förbättrar hygien- och kontaktinformationen, renoverar en rad dammar och ökar provtagningen under nästa år för att se till att vattnet blir bättre.

– Stadsdelarna vet att de har en hemläxa att göra. På en stor andel av platserna var det ostädat, säger Marithe Eriksson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.