ANNONS

Snabb sanering minskar klottret

Snabbsaneringen av klotter i Upplands Väsby har gett resultat.

Kostnaden för klotter har minskat med 200 000 kronor de senaste åren.
ANNONS

Det klottras inte lika mycket i Upplands Väsby i dag som för några år sedan. Det är resultatet av att klottret ska bort inom ett dygn efter att det har anmälts. Åtminstone gäller det i centrala Väsby.

– Det är bra om Väsbyborna hör av sig till kommunen om de har upptäckt klotter. Då kontaktar vi omedelbart ett saneringsföretag som gör rent. De kan också ta bilder så att polisen kan få värdefull information i sökandet efter klottrarnas tags, säger Sören Svanäng, som samordnar klotterbekämpningen i kommunen.

För några år sedan var det vanligt att klottrarna slog till i gångtunnlar och sprejade på skyltar. 2008 tröttnade kommunen och byggde upp en databas för att kartlägga målandet. Dessutom började en grupp med uppsökande verksamhet på ungdomsgårdar och skolor.

Det har gjort att klottrandet har minskat i kommunen, enligt Sören Svanäng.

– För några år sedan hade vi en budget för att ta bort klottret på cirka 850 000 kronor per år men nu ligger vi på runt 650 000 kronor. ­­Eftersom klotter saneras bort snabbt så har också en stor del av klotter på elskåp, lyktstolpar och skyltar minskat. Det är inte lika kul att klottra om det inte får vara kvar ett tag, säger Sören Svan-äng.

Han rekommenderar allmänheten att larma polisen om de ser en eller flera personer klottra. Det går också att anmäla klotter på kommunens hemsida.

Anna-Karin Sundén, engagerad förälder i nätverket Tryggt och snyggt i Väsby, har också upplevt att klottret har minskat i Upplands Väsby.

– Egentligen räcker det med att en storklottrare kanske har flyttat från kommunen för att klottret minskar. Men det betyder naturligtvis mycket att kommunen satsar på att snabbt få bort klotter, säger Anna-Karin Sundén.

Det är inte lika kul att klottra om det inte får vara kvar ett tag.Sören Svanäng klottersamordnare

ANNONS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.