Snabba smörgåsar gör entré i centrum

Vallentuna får sin första snabbmatskedja när mackrestaurangen Subway invigs.

– Vi har haft ögonen på Vallentuna i många år, säger kedjans distriktsansvarige Mikael von Bargen.

Om allt går enligt planerna invigs restaurangen i slutet av maj.

– Vi tror det finns ett kundunderlag, säger Mikael von Bargen, distriktsansvarig för Subway i östra Sverige.

Problemet har varit att hitta en lokal. Men nu har det löst sig och det byggs för fullt i lokalen bredvid Folktandvården, där det tidigare låg en blomsterhandel.

Pizzerior, konditori, café, lunchrestauranger och en sushibutik finns redan i Vallentuna centrum. Men Subway blir den första stora snabbmatskedjan som etablerar sig på orten.

Kedjan är specialiserad på mackor och grundades i USA på 1960-talet, nu finns den över hela världen. Kunden får själv välja ett nybakt bröd med olika pålägg och dressing som görs i ordning i den öppna disken.

Hur blir det för glutenallergikerna?

– En bra fråga. Gluten-allergi finns egentligen bara i Sverige och Finland, så internationellt har frågan inte så hög prioritet. Men här kämpar vi för att få fram ett bra alternativ.

Nu har även ombyggnationen av utomhusmiljöerna i Vallentuna centrum dragit igång på allvar. Efter semestern anläggs en helt ny torgyta utanför järnhandeln och konditoriet som blir resultatet av att Skördevägen öppnas mot Banvägen.

Det blir ny belysning, nya cykelställ och nya planteringar. Allt på en helt annan nivå än i dag, säger Oskar Pihl, planarkitekt vid Vallentuna kommun.

Arkitektförtaget Tengbom slutför för tillfället ritningarna för torget. Men redan nu berättar Oskar Pihl att stenläggningen på det nya torget kommer att bestå av mindre gatsten i ett vågmönster i tre olika färger.

Vallentunas första snabbmatskedja öppnar i den gamla blomsterhandelns lokaler i centrum