Flera förändringar föreslås i Danderyds busstrafik

Stockholmsbuss.
Stockholmsbuss.
Snabbare 508 till Karolinska, förlängning av buss 602 till Danderyds gymnasium och en 607:a som stannar i Sollentuna.
Det är några förändringar som kan komma i höst.

Trafikförvaltningen i region Stockholm (tidigare landstinget) har i dagarna lämnat sitt förslag på förändringar i SL-trafiken. Det är ett stort dokument där tjänstemännen varje år lägger pussel över stans kollektivtrafik.

Förslaget kommer upp i trafiknämnden i nästa vecka och innan beslut fattas ska länets alla kommuner komma med sina synpunkter. Alla förslag kommer inte att bli verklighet ”med hänsyn till landstingets ekonomiska ramar”, som det står i ärendet.

Nya sträckningar

Buss 508, som i dag går mellan Danderyds sjukhus och Karolinska kan förlängas till Fridhemsplan. Dessutom kan den komma fram tio minuter snabbare när linjen dras om. Hittills har linjen gått över Bergshamra centrum och Solna. Den nya dragningen till KS föreslås bli över Bergshamraleden och E 4.

Buss 602 mellan Danderyds sjukhus och Djursholms torg kan enligt förslaget fortsätta från Nora rakt fram till Enebybergsvägen, vänster vid Gymnasievägen, under E18 och sedan gå vidare till Danderyds gymnasium. Enligt förslaget skulle det ge ”tydligare linjesträckning” och göra fler byten möjliga.

Färre förseningar

Linje 607 mellan Danderyds sjukhus och Karolinska kortas enligt förslaget och slutar i Sollentuna. Den som vill fortsätta dit ska i stället ta buss 526. Den går i dag mellan Sergels torg och Edsberg. Förslaget är att föra över sträckan KS – Sollentuna till linje 526.

Det tror trafikförvaltningen ska göra det enklare för busschaufförerna att hålla tidtabellen. Andra skäl är att anpassa bussarna till hur många som reser på sträckorna och att de blir lättare att anpassa till pendeltåget i Sollentuna.