ANNONS

Snabbare för pendlare med elbåt

I sommar kommer ett nytt eldrivet fartyg testas. Det miljövänliga fartyget når upp till 25 knop och kan bli aktuellt för Stockholms pendlare.
ANNONS

Stockholm växer och i takt med detta ökar behovet av goda förbindelser. Över 500 000 resenärer per år väljer att ta sjövägen, linje 80, som bland annat går mellan Stockholm, Nacka och Lidingö. Vad gäller Djurgårdsfärjan så når siffran 2, 5 miljoner men då ingår även många turister. Något som länge efterfrågats är pendelbåttrafik ut till Ekerö och höst blir det aktuellt.

Nu har Landstinget beslutat att köpa in fem snabbgående lättviktsfartyg, skriver Dagens nyheter. Hur fartygen ska drivas är oklart men Landstinget har en målsättning på 90 procent förnybar energi i de nya pendelbåtarna.

Men redan i sommar kommer ett eldrivet fartyg att testas mellan Riga och Stockholm. En typ av miljövänligt fartyg som kan bli aktuellt i framtiden för sjöfartspendlare i Stockholm. Det som krävs för sommarens test är bra väder för att mäta vågsvallet i en fart på 25 knop. Testerna finansieras bland annat av Landstinget och projektet, som går under namnet BB Green, har starkt stöd av EU.

Fartyget ska snabbt plana ut, ge lite svallvågor och fungerar lite som en svävare. Landstingsrådet Gustav Hemming (C) är positiv till projektet.

– Det blir oerhört spännande att se om elbåten ger så lite svall att den eller liknande kan sättas in i trafik. Det skulle betyda omkring 25 minuter Ekerö och Vaxholm in till Stockholms innerstad. Det klarar inte bussen, säger han till Dagens nyheter.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.