ANNONS

Snabbgående elbåt testas i sommar

Världens första snabbgående elbåt ska testas i Stockholms vatten, förmodligen på sträckan Kungsholmen - Ekerö.
ANNONS

Testet bekostas till hälften av landstinget och till hälften av en rad organisationer bland annat Chalmers tekniska högskola.

Syftet är att se hur båten påverkar miljön med saker som buller och svallvågor och faller allt väl ut tror Gustav Hemming (C), miljö- och regionplaneringslandstingsråd att man kan halvera restiden på sträckan Ekerö – Stockholm.

– Förhoppningsvis leder försöket till fortsatt utveckling, säger Gustav Hemming.

Att landstinget bidrar med pengar spikades av majoritetspolitikerna på tisdagen. Men beslutet var tvärtemot vad tjänstemännen rekommenderade.

I ett tjänsteutlåtande rekommenderas att landstinget inte bidrar med pengar. Dels för att båten redan är färdigutvecklad och därför inte borde behöva testas, dels för att det kan snedvrida konkurrensen om landstinget stöder privata aktörer.

– Vi har haft en dialog med trafikförvaltningen i den här frågan och det finns det en del påstående och frågeställningar vi inom Alliansen har kollat närmare på, säger Gustav Hemming.

Han menar att det inte alls redan gjorts miljötester på båten och att konkurrensen inte alls snedvrids eftersom Chalmers inte är ett kommersiellt företag.

– Det är väl inom ramen för våra miljöanslag. Försöket blir inte bara till nytta för landstinget utan också för den kommersiella trafiken, säger han.

Båten kommer inte transportera några passagerare under testperioden som sker i sommar.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.