Snabbmaten på frammarsch i Botkyrka

Magnus Svensson tog hamburgare till snabblunch. Restaurangen i Eriksberg blir granne med Pizza Hut. Företagets vd Björn Källström tycker läget här med nära till både bostäder, trafik och handel är bra.
Magnus Svensson tog hamburgare till snabblunch. Restaurangen i Eriksberg blir granne med Pizza Hut. Företagets vd Björn Källström tycker läget här med nära till både bostäder, trafik och handel är bra.

I vår tar Pizza Hut första spadtaget för en restaurang i Botkyrka. Med den inräknad har fyra helt nya restauranger startats i kommunen på drygt två år.

Pizzakedjan etablerar sig bredvid Shell-macken i Eriksberg, mittemot McDonalds. Planen är att öppna till hösten.

När Mitt i talar med Botkyrkabor om den kommande etableringen är flera mycket positiva. Andra menar att kommunen skulle behöva ett tillskott av annan mat.

– Jag är egentligen nöjd med de restauranger som finns. Men kanske hade det varit bra att få hit en hälsosammare restaurang i stället, säger Tumbabon Magnus Svensson som precis besökt hamburgerkedjan som snart blir granne med pizzarestaurangen.

De senaste åren har det tätnat mellan snabbmatskedjorna längs motorvägen. Hamburgerkedjan Burger King slog nyligen upp portarna i Hallunda, och dessförinnan öppnade Max i Slagsta. I Eriksberg finns sedan tidigare en McDonalds.

Botkyrkas befolkning har sedan tidigare problem med övervikt. Ohälsotalen har de senaste åren varit på väg åt rätt håll men ligger fortfarande högt i många grupper. Claes Kindvall som driver hamburgerrestaurang vid Ica Maxi tycker dock inte att snabbmatskedjorna kan lastas för det.

– Jag har ätit maten i 36 år och mår bra. Men du kan inte äta pommes varje dag. Du får se till att variera med morötter och sallad som tillbehör, säger han.

Han pekar på hur det ser ut på många lunchkrogar.

– Det är ofta väldigt stora portioner. Du måste titta på vad du stoppar i dig under dygnet. Det går heller inte att komma hem med två chipspåsar på kvällen.

Andra krogar som kommit till de senaste två åren är Joes Bar i Slagsta och CS café och deli i Tumba.

Utöver nytillskotten har en del restauranger i Salem och Botkyrka bytt ägare. I Rönninge har åter restaurangen i Coophuset öppnat – nu med inriktning kolgrill. I Hågelby har restaurang LM Ericsson slagit upp portarna med Upplev Botkyrka AB som ny ägare och ny kökschef med erfarenheter från exklusiva restauranger i city.

Anna Anderberg som är näringslivschef på Botkyrka kommun välkomnar de arbetstillfällen restaurangerna ger. Just Pizza Hut har köpt marken de ska bygga på av Shell, men företrädare för kommunen kommer att vara med vid första spadtaget.

– Pizza Hut kommer att ge jobb åt 25-30 personer. Botkyrka är hett nu, det är ett par spännande restaurangetableringar på gång som jag i dag inte kan säga mer om, säger hon.

Vad tycker du om krogutbudet i Botkyrka och Salem?

Carmen Mika, Tumba:

– Det borde finnas ett bättre utbud. Maten känns ofta inte bra. Vi äter nästan aldrig här utan åker in till stan. Jag saknar fräschare lite ungdomliga ställen. Något ställe som serverar steaks saknar jag till exempel.
Lena och Lars Lindgren, Hallunda:

– Vi bryr oss egentligen inte så mycket. Vi går till vår lokala restaurang, Brunna restaurang, kanske varannan månad, och köper mat som vi tar hem. Annars lagar vi mest mat själva.
Pablo Torres, Salem:

– Det är bra tycker jag. Men restaurangerna borde ha öppet lite längre på kvällen. Att stänga klockan 21 på en helg känns sådär. Sedan hade det varit kul att se lite foodtrucks. Det skulle till exempel kunna finnas utanför stora matbutiker.
Sonia Lindström, Slagsta:

– Jag är nöjd och saknar egentligen ingenting. Det händer att vi går till motellet i Slagsta och äter. Annars äter vi inte så mycket på restaurang. (Jag är kanske lite orolig för snabbmatsrestaurangerna och de unga. Men i stort oroar de mig inte.
Fakta

Här käkar vi

Botkyrka

59 restauranger

18 pizzerior

16 gatukök

2 restauranger har försvunnit i Botkyrka sedan 1 januari 2014.

Salem

13 restauranger

2 pizzerior

1 gatukök

0 restauranger har försvunnit i Salem sedan 1 januari 2014.

Botkyrka och Salems kommun