Snabbspåret till sjuksköterska tog stopp

Det tog stopp för Irene Svenonius (M) snabbspår på sjuksköterskeutbildningen.
Det tog stopp för Irene Svenonius (M) snabbspår på sjuksköterskeutbildningen.
Landstinget bjöd in till möte om att snabbutbilda undersköterskor till sjuksköterskor. Fackförbunden infann sig, men ingen representant från regeringen.

Omkring 670 vårdplatser vid länets sjukhus är stängda, då det saknas framför allt sjuksköterskor för att kunna hålla dem öppna.

Landstinget hade hoppats på att kunna snabbutbilda undersköterskor för att fylla vakanserna.

På tisdagen var Vårdförbundet, Kommunal, Svensk sjuksköterskeförening och Karolinska institutet inbjudna för att tillsammans med regeringens representant och landstinget diskutera hur en sådan utbildning kan se ut.

Jag är besviken

Irene Svenonius

Men någon representant från regeringen deltog, och då kunde man inte komma vidare, eftersom det är staten som bestämmer över sjuksköterskeutbildningen.

– Jag är besviken över att de inte är beredda att titta på den här lösningen. Det råder brist på sjuksköterskor och vi måste vända på varje sten, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

Frågan väcktes redan i höstas, när Irene Svenonius träffade sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S).

Svenonius skulle vilja att det fanns en undersköterskelegitimation som var lika över hela landet, och att undersköterskor vid en vidareutbildning inte skulle behöva göra om de kurser de redan gått. På så vis skulle utbildningen gå snabbare än dagens tre år.

Bra snack med facket

Irene Svenonius säger att hon ändå är nöjd över mötet, och att det var bra samtal med fackförbunden.

– Vi diskuterade annat, som att den kompetensstege för sjuksköterskor som vi har, och som även omfattar undersköterskor, borde införas i hela landet, säger hon.