ANNONS

Snabbt bredband – men inte för alla

Claire Thalén visar den väg som inte fått erbjudande om bredband via nedgrävd fiber, detta bara ett stenkast fån de fastigheter som erbjudits.
Claire Thalén visar den väg som inte fått erbjudande om bredband via nedgrävd fiber, detta bara ett stenkast fån de fastigheter som erbjudits.
Grannhuset som syns genom fönstret kommer att få bredband via fiber. Men där tar det slut, Claires fastighet kom aldrig med i projekteringen.
Grannhuset som syns genom fönstret kommer att få bredband via fiber. Men där tar det slut, Claires fastighet kom aldrig med i projekteringen.
I Huddinge kommuns bredbandsstrategi ska 90 procent av kommuninvånarna ha tillgång till 100 Mbt/s i slutet av 2016. Men marknaden är fri och några krav på bredbandsföretagen finns inte från kommunens sida, vilket gör att vissa fastighetsägare har uteslutits.
ANNONS

Huddinge kommun klubbade sin Bredbandsstrategi 2014 och var tänkt att ge så många som möjligt tillgång till bredband via fiber. Men strategin är inte till allas fördel, den fria marknaden styr och när bolag inte vill dra ledningar till alla fastigheter så är det helt i linje med den fria företagsamheten.

Claire Thalén är en av fyra som hamnat utanför Telenors fibergrävning i Snättringe, trots att alla andra på Kallkärrsvägen och andra gator i närområdet blivit tillfrågade.

– Vi har legat på och frågat sedan vi hörde att de skulle gräva här men ändå hamnade vi utanför projekteringen, berättar hon.

Bredbandsbolaget gräver inte hela gator

I54 fastigheter har totalt registrerats för att få fiber i närområdet, men alla har inte fått förfrågan. Enligt Claires beräkning handlar det om 116 meter för att inkludera även deras skaftväg.

Det handlar om en liten skaftväg av Kallkärrsvägen med fyra fastigheter, enligt Telenor skulle de fyra fastigheterna innebära en extra grävsträcka på 145 meter som kostar 1000 kronor metern att gräva. Efter att Claire Thalén kontaktat bolaget fick hon till svar att fastigheterna inte tagits med pågrund av att det då skulle bli dyrare för övriga fastighetsägare.

– Eftersom vi inte fick vara med från början innebär erbjudandet att vi dels ska betala 145 000 kronor delat på fyra fastighetsägare, plus betala de 19 900 kronorna som de övriga fastighetsägarna får betala för sitt fiber. Det blir närmare 60 000 kronor, det är orimligt när andra får sitt bredband installerat för knappt 20 000, berättar hon.

Bredbandsbolaget gräver Kallkärrsvägen

Hit men inte längre sträcker sig Telenors erbjudande om fiber på Kallkärrsvägen. Fyra fastigheter har uteslutits i projekteringen för att hålla nere kostnaderna.

Enligt Thomas Bäckström, säljchef på Villafiber, Telenor, så har de ingen plikt att erbjuda alla fiber.

– Det görs alltid en avvägning och vi måste avgränsa någonstans, så är det alltid. Vi är ingen kommun eller en myndighet utan ett kommersiellt företag, det är vi som bestämmer vilka projekt som görs. Vi har inga skattkistor och måste avväga så att det lönar sig, men vi är ju inte de enda aktörerna på marknaden.

ANNONS

Men det handlar enbart om fyra fastigheter nu som hamnat utanför, vilken annan aktör skulle vilja gå in och gräva för enbart fyra fastigheter?

– Det kan jag inte svara på men andra företag har andra lösningar, till exempel med luftburna kablar då behöver de inte gräva och har ett billigare alternativ.

Bäckström berättar att han varit i kontakt med såväl fastighetsägare som kommunen.

– Vi gick ut med ett erbjudande efter att fastighetsägarna kontaktat oss men de tackade nej, och vi kan inte gå ner i pris eftersom kommunen inte vill subventionera. Däremot har vi startat en utredning och den kommer vi att presentera för fastighetsägarna i november, men det är något mellan oss och dem, och inget som vi kommer att gå ut i media med.

Huddinge kommuns mål är att 90 procent av invånarna ska ha tillgång till till bredband om minst 100 Mbt/s i slutet av 2016. Siffran ligger nu på lite över 80 procent.

Kommunalråd Christian Ottosson (C) har varit i kontakt både med de aktuella fastighetsägarna och Telenor. På kommunstyrelsens möte i går, onsdag, presenterade han två justeringar i bredbandsstrategi.

– Dels vill vi ha bort de luftburna kablarna, helt enkelt för att det ser bedrövligt ut. I första hand ska vi välja nedgrävt. Sen kommer vi att lägga till att varje projekt ska maximera områden och sträva efter att ta med hela gator så att sådant här inte händer.

Men det är inget krav?

– Nej, men det kommer att bli svårare för aktörerna att utesluta sådana här små snuttar i tätbebyggda områden. De måste ansöka om tillstånd hos kommunen och då kan vi påpeka om det brister i planen. Det är inget krav men en strävan.

Kan du se att er strategi brister när något sådant här inträffar?

– I några enstaka fall så kan jag beklaga det, men det är inte något ansvar som vi i kommunen har. Vi har beslutat att det är marknaden som styr och är övertygade om att det är till det bästa även om det råder delade meningar om det. Vi tror på den fria företagsamheten även om just det här fallet är väldigt märkligt gjort av Telenor.

Regional bredbandskoordinator på Länsstyrelsen är Claes Johansson.

Är detta ett vanligt problem, att några få fastigheter i tätbebyggda områden inte kommer med i företagens projektering?

– Jag får en del frågor och jag tror att det kan bli vanligare ju längre utbyggnaden av bredbandet kommer. Med allt färre hushåll kvar att bygga bredband till blir det färre anslutningar för företagen att fördela sina kostnader på. Det vi ser nu är att det blir ett glapp, där enskilda hamnar utanför nätet i tätortsmiljöer, så som det här fallet. Sen tror jag att det finns ett mörkertal där folk inte reagerat på varför de inte erbjudits fiber. I det här fallet så har fastighetsägaren protesterat och sagt ifrån, det är jätteviktigt för att lyfta frågan. Det kommunerna behöver göra nu är att ta ett helhetsgrepp för att nå målet.

Stockholms län tog beslut 2015 att 100 procent av länets hushåll och företag ska ha tillgång till snabbt bredband år 2020.

Tror du att Stockholm kommer att nå målet?

– Jag tror att tätorterna når målet, men det är inte självklart på landsbygden och i skärgården.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.