Snabbt stöd ska minska självmord

I fjol tog nio unga Brommabor sina liv. Nu ska lärare, tränare och andra ledare få utbildning i hur de ska upptäcka och hjälpa unga som mår dåligt.

För ett par veckor sedan rapporterade Lokaltidningen Mitt i om det stora antalet självmord bland unga.

På uppdrag av regeringen pågår nu ett första hjälpen-projekt där skolpersonal och andra vuxna som möter unga ska utbildas i att känna igen psykisk ohälsa.

I år ska 1 000 personer i Stockholm utbildas. Bromma är ett prioriterat område, enligt Carl von Essen, generalsekreterare på föreningen Psykisk hälsa som genomför utbildningen i samarbete med Karolinska institutet.

På Bromma stadsdelsförvaltning säger direktör Lena Lundström Stoltz att hon förutsätter att de kommer att vara involverade i projektet på något sätt.

– Vi tar det här på största allvar och jag hade nyligen ett möte med polisen där vi pratade om hur vi ska möta de här frågorna, säger hon.

Hon berättar att de även ska lyfta fram problemet på andra sätt, exempelvis utbildningar för sina krisgrupper och fältassistenter som ofta träffar ungdomar.

Magnus Berg, ordförande i Alvik basket, är engagerad i självmordsfrågan. Han ­säger att man märker att alla tycker att det är skönt att prata om det när någon väl nämner problemet.

– Men det är fortfarande mest tyst om det här.

På Brommas skolor har vissa inte kommit så långt medan andra säger att man arbetar annorlunda nu.

– Jag har blivit mycket mer uppmärksam på att sprida information till skolpersonalen och bättre på att upptäcka små tecken hos eleverna som kan betyda att de inte mår bra, säger Irandokht Akbari kurator på Södra Ängby skola.

Fakta

Här finns hjälp att få

På sjalvmordshjalpen.se kan unga som mår dåligt chatta anonymt med volontärer. Även stöd till anhöriga eller närstående.

Det finns även en psykiatrisk öppenvårdsmottagning.

Nationella hjälplinjen har öppet klockan 13–22 alla dagar, 020-22 00 60.

Jourhavande präst nås via 112.

Jourhavande medmänniska svarar från klockan 22 till 06 på 08-702 16 80.