Här är han – årets första kalv på Bögs gård

Årets första kalv på Bögs gård
Här är han, första kalven på Bögs gård 2019, nästan en vecka gammal.
Här har ni ett vårtecken av det gulligare slaget. I slutet av förra veckan föddes årets första kalv på Bögs gård. Sedan dess har redan ytterligare åtta kalvar sett dagens ljus, och drygt 30 till är på gång innan det blir kosläpp i maj.

– Ja, vi har 45 kor här och vi hoppas att alla ska hinna kalva före kosläppet, säger bonden Anders Ström.

Årets förstföding verkar vara en kavat liten tjurkalv. Han skuttar ivrigt omkring, snart en vecka gammal, inne i en avgränsad kalvanläggning där kalvarna och deras mammor håller till.

”En så naturlig miljö som möjligt”

– Vi har korna på lösdrift, vi vill att de ska ha en så naturlig miljö som möjligt, men i mitten av februari stänger vi de här grindarna så att det blir ett kalvfack bara för att de ska kalva. Där inne har de fri tillgång till vatten, foder och ligghallar och får göra som de vill dygnet runt.

Kossorna som inte är på gång att kalva nu i dagarna går fritt i hagen utanför, och ser ut att trivas med det.

– Ja, titta. Några ligger och sover, några går omkring där borta, och andra ligger och solar. De blir väldigt harmoniska i den här miljön, och det blir inget bråk om vem som är herre på täppan, säger Anders Ström.

Anders fick hjälpa förstföderskan

Han berättar att kossan som fick årets första kalv var förstföderska, och att det då ofta blir ”lite kritiskt”.

Årets första kalv på Bögs gård

Anders Ström med årets första kalv på gården. Kalvens ena ben låg tokigt så Anders fick gå in och rätta till det. Foto: Åsa Sommarström

– Då har de inte fått in rutinen ännu. De kan ligga och krysta men så reser de sig plötsligt och då avtar värkarna. Den här gången låg kalven dessutom med ena benet som en kil så jag fick gå in med handen och rätta till det. Det går inte att ringa veterinären i ett sådant läge, det får man lösa själv.

Kalvarna trivs ihop i sin ”kalvgömma”

Inne i kalvfacken finns ytterligare ett litet avgränsat utrymme, en ”kalvgömma”, där kalvarna kan gå och lägga sig och vila.

– Om de inte vill vara ute bland kossorna kan de gå och lägga sig där. Ibland kan det ligga tio kalvar där, som packade sillar, de gillar det, säger Anders Ström.

Hektiska veckor väntar

De kommande veckorna är hektiska för Anders och de andra på Bögs gård. Många fler kossor ska kalva, och det kan ske när som helst på dygnet.

– Vi har kameror så vi kan följa dem inifrån huset. Jag ställer klockan på 03 och går upp och kollar på natten. Ibland går det jättefort. En av de nyfödda nu kom ut på fem minuter, men fosterhinnan var kvar över huvudet. Jag kastade mig in och fick bort den, men hade jag inte varit här hade hon kvävts.

Tar ett par månader för tjurarna att betäcka alla

Perioden med kalvningar pågår från slutet av februari till början av maj.

– Vi släpper på de två tjurarna i mitten av maj, men sedan tar det två eller två och en halv månad innan de har betäckt alla. De kanske hittar en ko som de vill lulla lite med och då släpper de ofta de andra i några dagar, så därför kommer kalvarna också lite utspritt sedan, säger Anders Ström.

Årets kosläpp är den 11 maj

Förhoppningen är alltså att alla kossorna ska ha kalvat till årets kosläpp som är den 11 maj. Då släpps alla korna och kalvarna ut i en 300 hektar stor hage.

Årets första kalv på Bögs gård

Årets första kalv kom i torsdags. ”Sedan pluppade en till ut en till på fredagen, och ytterligare två i helgen”, säger bonden Anders Ström som nu har fått hela nio kalvar på Bögs gård på mindre än en vecka. Foto: Åsa Sommarström

Och kanske har kalvarna hunnit få namn till dess också.

– Ja, det har de inte fått ännu. Namnen kommer när de börjar få lite karaktär. Som hon där, hon heter Slask-Fia för hon kommer alltid fram och tuggar på våra skosnören. Och hon där, henne kallar vi för Morsan, hon är för snäll och nästan för smart.