Daniel Christoffer blev årets första Sollentunabo

Sollentunas första invånare 2019.
"Han sover mycket och storasyskonen har gjort honom van vid ljud", säger Luz Stenberg.
Snabbast i Sollentuna 2019? Det är Daniel Cristoffer Stenberg i Viby. Han föddes klockan 00.07 den 1 januari.
Fast egentligen var det en oväntat sen och oväntat långsam förlossning som gjorde att han blev först 2019 i stället för sist 2018.

– Ja, han var beräknad till den 3 januari och de stora barnen föddes tio och sju dagar för tidigt så var ganska säkra på att han skulle komma före nyår, säger mamma Luz Stenberg.

Men så blev det alltså inte. Först på nyårsafton, vid 08-tiden på morgonen, kom de första värkarna, berättar den nyblivna trebarnsmamman.

”Tredje barnet gör som det vill”

– Då trodde vi att det skulle gå fort, kanske på fem timmar.

För de två storasyskonen, 8-åriga Victoria och 6-åriga Jonatan, föddes båda två relativt snabbt. Och tredje förlossningen brukar oftast gå ännu snabbare.

Sollentunas första invånare 2019.

Storasyster Victoria och storebror Jonathan vill gärna hålla Daniel Christoffer och tycker om när han är vaken. Foto: Åsa Sommarström

– Det hade vi också hört, men på BB sa de att tredje barnet gör som det vill, säger Luz.

Kunde vara hemma i Viby hela dagen

Det tycks stämma, åtminstone för Daniel Christoffer. De starka värkarna dröjde och Luz och hennes man kunde stanna hemma i radhuset i Viby ända till kvällen.

– Vid 19.30 åkte vi till Danderyds sjukhus. Då hade jag värkar var åttonde minut så då trodde vi fortfarande helt säkert att han skulle komma före tolvslaget.

”Kom igen, bara två timmar kvar”

Men icke. Daniel Christoffer dröjde och personalen på BB uppmuntrade Luz att ”stå ut”.

– Det är bättre att vara äldst i klassen än yngst, tyckte de. Så de pushade mig. Vid 22 sa de ”kom igen, bara två timmar kvar, du klarar det”, men då hade jag så mycket smärta så jag tänkte att bebisen får komma när den vill.

Sollentunas första invånare 2019.

Daniel Christoffer var 51 centimeter lång och vägde 3 570 gram när han föddes. ”Han är snäll och växer jättemycket. När vi vägde honom för ett par dagar sedan var han uppe i 4,6”, säger Luz. Foto: Åsa Sommarström

Daniel Christoffer tänkte emellertid annorlunda, och blev kvar i magen ett par timmar till.

– När klockan var 23.45 sa personalen att ”nu är det klart, bebisen kommer på det nya året, du kan slappna av”. Och så blev det. Sju minuter över tolv föddes han, säger Luz.

Storasyskonen vill att han ska vakna

Victoria och Jonatan sitter bredvid henne i soffan och väntar otåligt på att lillebror ska vakna upp från sin eftermiddagssömn.

Sollentunas första invånare 2019.

Daniel Christoffer, årets första invånare i Sollentuna, med sina syskon Victoria och Jonathan. Foto: Åsa Sommarström

– De tycker att han är sötast när han har ögonen öppna så de kommer ofta fram och pillar så att han ska vakna. Men de är jätteglada och jättegulliga mot honom, säger Luz.

”Det var ju inte han som skulle föda”

Hon berättar att hennes man tyckte att det var jobbigt att de på BB pushade och pressade henne att inte föda före tolvslaget, men själv håller hon inte med.

– Jag tycker att det var bra. Man kan ändå inte styra sin kropp hur mycket som helst. Jag sa att det var okej, det var ju ändå inte han som skulle föda barn!