Därför flög plan lågt gång på gång över Sollentuna

vol - nattflyg
Termografiskt foto av fjärrvärmenäten hittar små läckor, som den lilla gula pricken här.
Många Sollentunabor undrade vad det var för flygplan som störde deras nattsömn då det flög fram och tillbaka gång på gång på relativt låg höjd över stora delar av Sollentuna natten mot måndag.
Svaret är att planet var ute för att fota fjärrvärmenätet med värmekamera för att hitta dolda, underjordiska läckor.

Metoden kallas termografering och gör att minimala och annars osynliga läckage kan upptäckas i tid.

Stora delar av Stockholms län kontrolleras och Stockholm Exergi, ett företag som ägs av Fortum och Stockholm Stad, började redan i december med flygningarna som sker på relativt låg höjd, 800 meter, och planet åker fram och tillbaka i raka linjer över ett område.

Natten mot måndag var det dags i Sollentuna

Natten mot måndag var det alltså Sollentunas tur, och då var det Sollentuna Energi&Miljö, SEOM, som kontrollerade sitt fjärrvärmenät.

– Ja, vi flyger över för att upptäcka läckor och de vi upptäcker kan vi göra något åt innan det krävs stora åtgärder, säger Laszlo Sarközi, ansvarig för fjärrvärme på SEOM.

”Svårt att veta innan exakt när det kan bli av”

Han bor i Silverdal och berättar att han själv hörde flygplanet som flög kors och tvärs över Sollentuna under natten – men Laszlo Sarközi slapp ju förstås undra vad det var frågan om.

– Vi funderade på om vi skulle gå ut med information i förväg, men det är väldigt väderberoende så det är svårt att veta innan exakt när det kan bli av. Egentligen skulle flygningen i Sollentuna ha gjorts före jul, säger han.

Små underjordiska läckor kan upptäckas

Undersökningarna med flygtermografering är viktiga. Om det finns ett 1,5 millimeter stort hål så läcker det på ett år ut varmvatten i en mängd som motsvarar årsbehovet av värme för 15 lägenheter.

– Det är ett slöseri och en onödig miljöbelastning. Med termograferingen kan vi upptäcka små små underjordiska läckor som är osynliga på gatunivå, säger Niklas Eklöf som är chef för drift och tillsyn av Stockholm Exergis nät.

Omfattande reparationsarbeten kan undvikas

En annan fördel med att hitta läckage i tid är att invånarna kan slippa omfattande reparationsarbeten och avbrott. Värmekameran upptäcker även värmeläckage som kommer av dåligt isolerade rör, effektförluster som annars inte skulle ha upptäckts.

Med tekniken, som det Linköpingsbaserade företaget Termisk Systemteknik utför, tar det mellan fem och sju nätter att dokumentera hela Stockholm Exergis ledningsnät. Det är ledningar som motsvarar sträckan Stockholm-Madrid och innehåller lika mycket vatten som en miljon badkar.

Här kan du se en film om flygtermografi: