Har vi fått en tv-björk?

Trädet är en björk, menar Johan Strömstedt som skickat in bilden.
Trädet är en björk, menar Johan Strömstedt som skickat in bilden.
En nytagen bild på vad många tror är en tv-björk.
En nytagen bild på vad många tror är en tv-björk.
Efter att vi för några veckor sedan berättade om tv-ekens nytillskott har läsare hört av sig och ifrågasatt att det är en ek som vuxit upp ur den gamla ekens stubbe.

Det var den 29 som vi rapporterade om att den gamla tv-eken fått nytt liv.

I artikeln uttalar sig Stockholms stads trädspecialist Björn Embrén, utan att ha sett bilden. Han spekulerar kring vad det nya trädet är för art och huruvida det vuxit upp för egen maskin eller om någon planterat det i tv-ekens stubbe.

Hans tes om att det handlar om en ny ek och att den planterats där, ”troligen av aktivister”. Det tror inte de läsare som skickat in egna bilder av trädplantan som de tror är en björk. Björkar har en förmåga att komma upp spontant och det är vad Östermalmsbon Johan Strömstedt, en av de aktivister som engagerade sig i tv-eken då det begav sig för fem år sedan, tror är vad som hänt.

– Här ser du den tydliga skillnaden på ek och björk, skriver han i ett mejl tillsammans med bilder som han skickar in.

Nog törs man utifrån bilderna konstatera att det är en björk det handlar om snarare än en ek eller något annat träd.

Fakta

Kallades även Radiohuseken

I oktober 2011 beslutades att tv-eken, även kallad Radiohuseken, skulle tas ned.

Aktivister engagerade sig i frågan och motsatte sig ingreppet då man menade att trädet inte var så skadat som Stockholms stads politiker och tjänstemän gjorde gällande och att det därmed inte utgjorde någon säkerhetsrisk för människor som rörde sig i området kring eken.

En oberoende grupp arborister undersökte trädet och hävdade att man inte behövde ta ner det och att tv-eken skulle klara vindstyrkor på 33 meter per sekund.