Micke hittade sköldpadda i Väsbyån

Micke hittade en sköldpadda i Väsbyån.
Micke hittade en sköldpadda i Väsbyån.
Micke trodde första att det var en sten. Men när han insåg att det var en sköldpappa i Väsbyån blev han riktigt förvånad.
– Jag undrar vem som överger sina djur så där?

När Micke Erlandsson och hans sambo var ute och promenerade i helgen hittat han en märklig sten vid Väsbyån. Men det visade sig att det var sköldpappa.

– Jag hade inte hjärta att slänga tillbaka den. Den såg ordentligt tilltufsad ut. Troligtvis var det någon som tröttnat på den och släppt ut den.

Han tog med den till veterinären som tvättade ögonen och tittade till sköldpaddan.

Eftersom polisens hittegods bara har öppet på vardagar fick familje pyssla om den över helgen.

– Den verkade inte vilja äta. Vi läste på internet vad sköldpaddor tyckte om och prövade med lite sallad, ärtor, gräs och någon räka.

Micke byggde ett tillfälligt bo åt "den lilla krabaten" som han kallar sköldpaddan.

Micke tog hem sköldpaddan byggde ett tillfälligt bo åt ”den lilla krabaten” som han kallar sköldpaddan.

Polisen tar emot övergivna djur

Han lämnade in den hos polisen på måndag morgon. Sköldpaddan kommer att vara kvar i polisens ägo i tio dagar men sköts om av företaget Akvarievärlden. Hittas inte ägaren kommer Akvarievärlden hjälpa till att sälja sköldpaddan vidare.

– Det allra bästa är när djuren kommer tillbaka till sina ägare, vi gör allt vi kan för att hitta dem. När ägaren kommer in här ser man att djuret också blir jätteglad, säger Susanne Rosdahl, gruppchef på hittegods hos polisen i norra Stockholm.

Så här såg sköldpaddan ut när den hittades. Foto: Mathias Källberg

Så här såg sköldpaddan ut när den hittades. Foto: Mathias Källberg

När polisen får in djur undersöks det av en veterinär som avgör om det blir ett djurskyddsärende på grund av vanvård eller ett hittegodsärende. Susanne berättar att djuren som kommer in är kvar hos polisen som längst över en natt.

Därefter får de komma till ett företag som är specialiserade på att ta hand om djur, till exempel ett hundstall eller Skansen. I de flesta fall kommer djuret till sin ägare eller säljs vidare.

– Vi hos polisen fattar inte beslut om avlivning. Det är i så fall en veterinär som gör bedömningen att på grund av hälsan kan inte djuret ha ett humant liv längre.

La 100 råttor i exets brevlåda

Susanne tror att det är vanligt att familjer inte har hjärta att avliva sina husdjur eller tycker att det är för dyrt och därför släpper ut dem istället.

– Då är det polisen som får stå för den kostnaden.

Hon berättar att det händer ungefär en gång i månaden att de får in exotiska kräldjur. Något som däremot förvånar henne är när personer kommer in med rävungar.

– Jag förstår att en del känner att de vill hjälpa alla djur men vissa arter mår bäst av att få vara ute.

Vad är det märkligaste djuret som har kommit in till er?

– 100 råttor. Det var ett par som höll på att separera och inte riktigt kom överens. Då lämnade mannen råttorna i kvinnans brevlåda för hon hade råttskräck. Sen fick vi ta hand om dem.